Thor Gjermund Eriksen er en slugger. Han brukte klagestormen mot det varslede programmet til å stemple klagerne som «brune». Når folk som Vebjørn Selbekk reagerer, blir han fornærmet over «tonen».

Under Kringkastingsrådets behandling av Faten-saken kom det frem at bare 19 av 5577 klager kan betegnes som hatefulle. Samfunnsforsker Kjersti Torbjørnsrud kunne opplyse rådet om dette. NRK-sjef Thor Gjermund Eriksen ga inntrykk av at NRK druknet i en tsunami av hat.

– Det er feil. Det må være mulig å være kritisk til hijab-bruk uten å bli satt i en slik bås, sier Thorbjørnsrud, som til daglig er forsker ved Institutt for samfunnsforskning.

.Hennes opptelling viser at «bare» 19 av de 5577 klagene kan betegnes som hatefulle. Veldig mange handlet om diskriminering når det gjelder bruk av kors og hijab. Endel klagere peker på at hijab er kvinnediskriminerende.

Dermed ruller saken videre og blir et spørsmål om hvordan NRK-ledelsen kunne misbruke klagerne til å tegne et hatefullt bilde av dem. Det er et overgrep mot alle de som har skrevet inn med en saklig begrunnelse.

På bakgrunn av NRKs public service-mandat og offentlige finansiering er dette et alvorlig tillitsbrudd.

Nå som Elin Ørjasæter har trukket seg er det Thorbjørnsrud og Vebjørn Selbekk som er igjen som fri-stemmer. Selbekk har vist at han forstår hva ytringsfrihet handler om. Han reagerer på tillitsbrudd.

– Jeg synes han har opptrådt kritikkverdig, rett og slett. Det inntrykket som ble skapt, og som han selv var med å skape, var at en brun tsunami har skvalpet inn dørene på Marienlyst, sa Selbekk, som til daglig er redaktør i den kristne avisen Dagen.

– Jeg ble beroliget og oppstemt da jeg begynte å lese klagene, for der var det ingen brun tsunami. Stort sett er klagene helt legale, fortsatte Selbekk.

Selbekk har selv gjennomgått klagene:

Han viste til at av de drøyt 5500 klagene, går 3400 på sammenligningen av hijab og kors.

NRK-sjefen er dårlig til å ta kritikk. Han ble hissig over Selbekks irettesettelse.

– Jeg aksepterer selvsagt kritikk og diskusjon om min rolle, men jeg synes ikke det inviterer til en respektfull debatt når du gir inntrykk av at jeg har kalt dette for en «brun tsunami», eller at jeg brunbeiser alle klagerne. Jeg har vært svært nøye med ordene jeg har brukt. Jeg har aldri brukt ordet rasist, aldri brukt begrepet brunskvetting, aldri kalt klagerne for ekstreme, sa Eriksen.

Eriksen må lide av hukommelsesforskyvning. Hans ord om «mørke krefter» nådde også utlandet. Hans dementi av det enhver kan lese ved å sjekke hans uttalelser, understreker igjen at Eriksen ikke er til å stole på.

Jeg ser at det er sterke og mørke krefter som ønsker at muslimsk ungdom ikke skal være synlig, sier Eriksen.

Document.no spøker i gangene på Marienlys. Etikkredaktør Per Arne Kalbakk som førte ordet for NRK torsdag, nevnte spesifikt Document.no som en av grunnene til at det ble så mange klager.

– Vi ser også at det er en del nettsider, blant annet Document.no, som har lagt ut en sak med lenke til Kringkastingsrådet klageskjema. Disse er mye delt. Det bidrar selvfølgelig til et høyt klagetall, sier han.

Aps Arild Stokkan Grande var også ute og mener noen forsøker å dra opp konfliktlinjer. Det er krefter «utenfra» som gir folk disse ideene, for han har et inntrykk at «et overveldende flertall i Norge synes at dette er en fin utvikling.»

Thor Gjermund Eriksen må ha sett for mye på Skam-serien og forveksler den med virkeligheten.

Thor Gjermund Eriksen synes også at reaksjonene er overraskende i lys av at Iman Meskini brukte hijab i rollen som Sana i Skam.

– Er det virkelig slik at vi skal regne med at dette er kontroversielt? Det er jo helt utrolig, i så fall. Men vi kan ikke slutte likevel. Det er en del av vårt allmennkringkasteroppdrag å vise det flerkulturelle. Det skal vi fortsette med.

I et forsøk på å integrere islam blir NRK-ledelsen bøllete. De henger ut sine egne lisensbetalere som «mørke krefter», et annet ord for noe som er brunt. Når det viser seg at de har bedratt opininen, nekter Eriksen for at han har sagt det.

Eriksen representerer alt det ved Ap-kulturen som mange har fått nok av: Selvrettferdigheten, dobbeltmoralen, maktarrogansen, og nå: promoteringen av islam.

 

https://www.aftenposten.no/kultur/i/82BqA/Hijab-klagestorm-mot-NRK-far-kringkastingssjefen-til-a-reagere-kraftig–Jeg-blir-opprort-og-lei-meg

https://www.aftenposten.no/kultur/i/go9QA/Bare-19-av-5577-hijabklager-betegnes-som-hatefulle

 

Thor Gjermund Eriksen opptrådte uredelig i Faten-saken. Han brukte klagestormen til å stemple klagerne som «brune». Det var ren løgn. Kun 19 av 5577 var hatefulle.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂