Et veggmaleri i Iran. Fremstillingen av Statue of Liberty som Døden er ikke så fjernt fra det USA-bildet som venstresiden kjørte på på 60-70-tallet. Med Trump som president vekkes gamle stereotyper til live. Når er det KKK, rasisme og nazisme som truer. Denne utviklingen har skjedd på rekordtid. Er da islam noe verre?

Elin Ørjasæter trekker seg fra Kringkastingsrådet i protest mot NRKs og rådets behandling av klagestormen mot Faten som programleder.

Det er modig gjort. Å trekke seg betyr at Ørjasæter ikke regner med at klagerne vil få en fair behandling. NRK-ledelsen har allerede forhåndsprosedert saken og fremstiller klagerne som hatefulle og «mørke krefter». Det kjøper hverken Ørjasæter eller et annet rådsmedlem Vebjørn Selbekk, redaktør av Dagen. De føler seg rimelig sikre på at noen av de over 5.000 klagene er seriøs kritikk.

Ørjasæter reagerer også på at Kringkastingsrådets sekretariat er en integrert del av NRKs administrasjon, hvilket gjør det mulig at klagene går inn i NRK-systemet og havner som redaksjonelt stoff.

Dette er en problemstilling som har vært ukjent til nå.

Kan det ha noe å gjøre med hvordan NRK har utviklet seg?

Den forrige klagestormen gjaldt Fredrik Skavlans utspørring av Sverigedemokratenes leder Jimmy Åkesson. Åkesson hadde hatt en lang pause. Han var psykisk nedkjørt. Skavlan var hans første offentlige intervju. Det artet seg som sjikanøs revolverjournalistikk, der Åkesson måtte ta stilling nettinnlegg fra tillitsvalgte langt ned i systemet, flere år tilbake. Skavlan spilte aktor, ikke journalist.

Skavlan var til stede på rådets behandling. Han beklaget ingenting. Det var tydelig at det var gått politikk i saken. NRK er blitt politisk. I likhet med andre store public service-kanaler som Danmarks Radio, Sveriges Radio og BBC.

Leder av rådet er Per Edgar Kokkvold, med sans for britisk fair play og vil ikke ha det slik. Ørjasæter reagerer på fremgangsmåte, på brudd på elementære prinsipper for fairness: Som at kringkastingssjefen går ut og stempler klagene som «mørke krefter». Document.no ble nevnt.

Ørjasæters avskjedsbrev skal tas som et tegn på at dette vil hun ikke være med på. Hun vil ikke være fasadepynt for et NRK som ikke bare gjør islam, men islamisme til en del av statskanalens image.

Det er snakk om en fundamental politisk-religiøs konflikt. Den blir bitter fordi Thor Gjermund Eriksen representerer det sekulære kristendomsfiendtlige som nettopp fordi de har befridd seg fra kristendommen kan omfavne islam. Legg merke til dinstinksjonen! Sekulær kan bety opplyst, men det kan i det nye norske språket også bety en kristendomsfiendlig med et særdeles velvillig forhold til islam og muslimer. Alle skal med!

Disse menneskene føler selv de har kommet «lenger» enn det trauste, kjedelige gamle Norge. Faten er en spennende jente. At hun har hyllet Khomeini og ment at Israel står bak IS betyr ikke så mye. Gjermund Eriksen og flertallet av de 1.700 NRK-journalistene har ikke så høye tanker om Israel selv. Er det noe å lage så mye «fuzz» om?

Dagsnytt melder at det blir færre bedehus i Norge. Menighetene selger dem. For NRK og flertallet av mediene er dette et tegn på fremskritt. Det var hit de ville.

Denne vogna kjører videre på sitt spor. Erna Solberg og til og med FrP er passivt med. Bare Sylvi Listhaug har forstått at det er et enormt potensial mot en slik utvikling. Grunnfjellet i Norge vil ikke bli avkristnet og det vil absolutt ikke bli islamisert.

Det er her de «mørke kreftene» dukker opp. «Mørke krefter» trumfer alle innvendinger. De er mot at Faten skal komme til orde, sier Eriksen. Ja, som programleder.

Distinksjonen mellom Kristin Sellmann som nyhetsanker og Faten som programleder er syltynn. I virkeligheten handler det om at islam skal inn som likestilt med «hvite, kristne nordmenn». Nordmenn forstår instinktivt at dette er en trussel, ikke bare mot sammenhengskraften i samfunnet, men mot verdiene vi bygger på.

Typisk nok: Eriksen nevner ikke alle med islamsk kulturbakgrunn som kritiserer at NRK ukritisk kjører frem sterkt religiøse hver gang de skal fremheve unge mennesker med en annen bakgrunn. Sist var det Sana i Skam, nå er det Faten. Men den debatten ønsker ikke Eriksen ta og norske medier er heller ikke flinke til å ta den. Disse stemmene «slipper til». Det må de være fornøyd med. Men det  slike som Mahmoud Farahmand, Kubaisi eller Kaltham Lie vet, er at de bare er individer. De representerer ingen andre enn seg selv, mens Sana og Faten representerer store grupper. Det har derfor en helt annen virkning når de tropper opp iført sine religiøse hodeplagg.

NRK og venstresiden later som de ikke ser dette. De behandler dem som individer. De later som om deres valg av hijab og abaja er like mye frivillige valg, sterke valg, som da NRK-reporternes mødre kastet bh’en.

Vi har fått en feministisk islamisme som både NRK, Aftenposten, Dagbladet, VG og Dagsavisen hyller. Det er realiseringen av en drøm: De blir som oss, som Kristin Clemet sa i NRK Ytring for et par søndager siden.

Men akkurat som det var mark i feminist-eplet på 60-70-tallet – i form av skilsmisser, abort, feminisering av samfunnet, konformisme og en radikal queer-teori, som vil utviske biologisk kjønn – også dette har statskanalen gjort seg til talsmann for – er det enda større mark i islamist-eplet.

Men de ivrigste forkjemperne for et nytt Norge vil ikke bremse. De kjenner at det står makt bak Sana og Faten. Kanskje det er som da arbeiderbevegelsen ble til? Eler samvirke-tanken?

Det snakkes så mye om den norske modellen. Partene snakker sammen i arbeidslivet. Nå overfører sosialdemokratiske NRK dette på samfunnsdebatten: Sana og Faten skal med. Selvsagt skal de det. Nå har vi hatt den trøtte kristendommen i 1.000 år. Den er utdatert. På tide med noe nytt.  Du kan si hva du vil, men islam er spennende.

Siden NRK representerer fremskrittet må motstanderne betegnes som mørkemenn. Det er en måte å kvitte seg med fortiden på og ramme motstandere.

Når folk reagerer på Faten så er det fordi de instinktivt føler at «det kommer mer». NRK skal flytte fra Marienlyst og bygge et nytt hovedkvarter. I et nytt moderne NRK vil hijab naturlig høre inn og med. Det dukker opp i stadig flere sammenhenger i bybildet: Som bussjåfør eller renovasjonsarbeider. Begge deler observert i Oslo i løpet av en uke. Oslo kommune går også foran. Slik at vi venner oss til det. De som protesterer tilhører mørke krefter. Hvem vil vel det?

Sjekk hva barna lærer på skolen så vil du få deg en overraskelse. Der går den samme kampen mellom fremskritt og mørke krefter som en rød tråd gjennom undervisningen.

Trump har eskalert denne kampen til et hittil ukjent nivå. Han beviser at trusselen er reell.

Hvis det skulle reise seg proteststormer kan ledelsen alltids bruke «mørke krefter»-kortet. Det spesielle med Norge at ingen av de etablerte mediene vil se saken fra to sider.

Kun Elin Ørjasæter.