Sakset/Fra hofta

Skjermdump fra dokumentaren «Faten tar praten».

Forrige gang hun laget TV gikk bølgene høyt. Kringkastingsrådet mottok en brottsjø av klager på serien «Faten tar valget»

Aldri hadde NRK mottatt så mange klager på et program: 5577. I sosiale medier kokte det. Hijaben var stridens kjerne.

NRK-sjef Thor Gjermund Eriksen ga inntrykk av at NRK druknet i en tsunami av hat.

Men under Kringkastingsrådets behandling av Faten-saken kom det frem at bare 19 av 5577 klager kunne betegnes som hatefulle.

Ingenting overlates til tilfeldighetene når NRK bygger opp sin nye stjerne: Faten i bunad. Alle må forstå at hijaben ikke er annet enn et skaut. Helnorsk, egentlig. (skjermdump, NRK)

– Skal svare kritikerne

Nå er Faten premiereklar igjen. Hun skal svare sine kritikere, ifølge NRK Dagsrevyen. Hun gruer seg til reaksjonene, sier hun.

– Jeg gruer meg fordi jeg vet det kommer negative reaksjoner også.

(…)

Hun har ventet så lang tid det tar å lage en dokumentar. Nå kommer svaret til kritikerne: En dokumnetar om hijab som skal vise mangfoldet blant hijab-brukerne.

– Til klagerne så er dette er min gave til dem. Dette er mitt bidrag, sånn at folk skal få forståelse rundt hijab, og at vi jenter med hijab ikke er like, og vi går ikke med hijab av like grunner heller.

(…)

Hun begynte å bruke hijab fordi hun syntes moren var fin i det. Da var hun en liten jente.  Som 13-14-åring var begrunnelsen religion. I dag er det identitet, sier hun.

På skogstur

NRK runder av med å vise Faten i naturen, i skogen. Dramaturgien er perfekt: Se, hun er akkurat som oss! Hun er glad i naturen! Hun går på tur!

Mye er forskjellig, men det er utenpå, liksom. Ja, hun har hijab, men inni hodet er hun akkurat som oss.

Det er rørende.

«Det er noe med naturen som får meg til å bli fredfull» (skjermdump, NRK)

Det er tydelig at NRK satser på sin hijabkledte programleder. Hun skal bygges opp til å bli en NRK-stjerne. Hun skal være poster-girl for «det nye Norge».

Folket skal oppdras, og det er Faten som skal fronte dette folkeoppdragelsesprosjektet for statskringkasteren. Det er en tung bør på en ung kvinnes skuldre, selv om hun ser ut til å trives i rollen.

Men målet helliger middelet.

NRK gir seg ikke.

 

«Faten tar praten» sendes på NRK1 tirsdag klokken 22.30.

NRK Dagsrevyen 11.11.2017