Sakset/Fra hofta

«Faten tar valget» er nominert til Gullruten som årets dokumentar. Prisen deles ut på mediedagene i Bergen 5 mai. NRK er stolt.

Redaksjonssjef for TV i P3, Håkon Moslet, syns det er stas med en nominasjon.
– Dette er veldig hyggelig for Faten og hele prosjektet. Serien fikk mye oppmerksomhet i forkant av publiseringen og skapte mye bråk. Så det er veldig hyggelig å få anerkjennelse for at det var en bra og viktig serie, sier han.

Programmet vakte sterke reaksjoner og Kringkastingsrådet fikk over 5.000 klager. Faten bære en stor hijab. Mange husket at en av NRKs journalister på Sørlandet,Siv Kristin Sællmann, ble nektet å bruke et lite kors på TV. NRK skyldte på at hun var nyhetsanker, mens Faten var programleder. Mange hadde probelmer med å se forskjellen. Det hjalp heller ikke at NRK-sjefen Thor Gjermund Eriksen sa at klagerne var «brune». Det var en grov løgn som ble avslørt da saken kom opp i Kringkastingsrådet i september i fjor.

Under Kringkastingsrådets behandling av Faten-saken kom det frem at bare 19 av 5577 klager kan betegnes som hatefulle. Samfunnsforsker Kjersti Torbjørnsrud kunne opplyse rådet om dette. NRK-sjef Thor Gjermund Eriksen ga inntrykk av at NRK druknet i en tsunami av hat.

– Det er feil. Det må være mulig å være kritisk til hijab-bruk uten å bli satt i en slik bås, sier Thorbjørnsrud, som til daglig er forsker ved Institutt for samfunnsforskning.

.Hennes opptelling viser at «bare» 19 av de 5577 klagene kan betegnes som hatefulle. Veldig mange handlet om diskriminering når det gjelder bruk av kors og hijab. Endel klagere peker på at hijab er kvinnediskriminerende.

Det var dette som skapte sinnet: At NRK virket begeistret over å løfte frem en ung jente med hijab, mens kringkasteren ikke tålte en medarbeider med kors.

Faten kom også tilbake som programleder i et annet program og det ga inntrykk av at NRK ønsket å bygge henne opp.

 

Dette er de nominerte til Gullruten 2018