Opplegget i programmet Torp i NRK var klart denne onsdagen: Trump skulle nok en gang svertes og henges ut. Men til tross for at den erfarne journalist Ole Torp brukte alle triks i boka, fikk han ikke de svarene han nok hadde regnet med fra sin inviterte gjest.

Det var Norges ambassadør i Washington, Kåre Aas, som var gjest i programmet. Temaet var da naturlig nok knyttet til USA og krisen med Iran, og det handlet dermed oppskriftsmessig mye om president Donald Trump.

Det ble fort tydelig hvilken rolle NRK-journalist Ole Torp hadde tenkt at ambassadøren skulle spille: Han skulle levere Torp de «ønskede» svarene på ledende spørsmål om Trump.

Som så ofte ellers skulle dermed seerne få høre hvilken idiot det er som styrer i Det hvite hus, og hvor viktig det er å få en demokratisk kandidat som president ved det kommende valget, slik at man endelig kan få litt skikk på sakene der borte.

 «Få kjenner amerikansk politikk bedre enn vår ambassadør i Washington, Kåre Aas», innleder Ole Torp.

 

Regien er satt, teaterstykket kan begynne.

Torp forsøker å få det til å virke mistenkelig og «krigersk» at Trump under sin tale var omgitt av høytstående militære.

Men, vent, hva er nå dette? Her er det noe som skurrer?

For ambassadør Aas kan opplyse at dette er vanlig praksis hos amerikanske presidenter når det er snakk om store sikkerhetspolitiske spørsmål. Da er ofte både generaler og andre størrelser til stede.

Torp kommer så inn på hvor uforutsigbar og uberegnelig han mener president Trump er, og spør ambassadør Aas om hvor mye lit vi kan feste til det som i dag ble sagt fra Det hvite hus.

«Han kan vel forandre mening om dette i neste uke?» spør Torp håpefullt.

«Jo, men han er vel ikke den eneste politikeren som forandrer mening innimellom», svarer en avslappet Aas.

I resten av seansen med Ole Torp leverer ambassadøren det ene svaret etter det andre som ikke ser ut til å være helt i tråd med programlederens forventninger. I denne utgaven av programmet går det rett og slett ikke helt som det pleier.

Ambassadør Aas fremstår ikke på noe vis som en ukritisk og ureflektert «fan» av Trump, men presenterer et balansert og nøkternt syn som er temmelig sjelden vare i norsk offentlighet. Situasjonen i Det hvite hus er kanskje ikke så katastrofal som norske medier liker å beskrive den?

Her er noen utdrag fra svarene ambassadører Kåre Aas ga i samtalen:

«Trump har vært veldig dyktig til å levere på den plattformen som han gikk til valg på i 2016. Han kan vise til betydelige resultater i forhold til de valgkampløftene han kom med.»

Dyktig?! Torp flytter seg litt i stolen.

«Økonomien går bedre, historisk lav arbeidsløshet, økonomisk vekst som var på mer enn to prosent i 2019, børsene går godt, folk får mer penger – de har mer i lommeboka i dag enn i 2015.»

Hva er nå dette, da? Utviklingen i dialogen virker uventet selv for den drevne Ole Torp, som er i ferd med å ramle ut av komfortsonen. Akkurat denne kvelden trives han litt mindre enn vanlig på jobben.

Men det skal bare bli verre – sett med Torps og NRKs øyne:

«Han leverer i forhold til det han gikk til valg på, og han har sterk støtte i befolkningen.»

Torp flakker innimellom litt med øynene, og nøler. Kanskje han i sitt stille sinn vurderer om dette kan klippes og redigeres på noe vis? Det finnes jo så mange muligheter med teknologien nå.

Faktisk ser ambassadør Kåre Aas ut til å blåse en lang marsj i NRKs altfor åpenbare agenda. Hans fokus later til å være å presentere det han mener er fakta, basert på hans erfaring og kunnskap.

Torp angrer muligens litt på sin introduksjon, der ambassadøren roses for nettopp sine kunnskaper om temaet.

Denne utgaven av programmet Torp ble faktisk ganske så severdig, selv om det antagelig ikke var ment slik. Fortsett på denne måten, NRK. Overrask både dere selv og seerne med flere gjester som ikke er helt «på lag» med intervjueren. Det er da det blir bra.

«Vi er tilbake om en uke med en ny, spennende gjest», avslutter Torp. Det spørs vel om det blir like interessant.

 

Kjøp Halvor Foslis nye bok her!

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt Oss-side.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂