Programleder Andreas Wahl i Folkeopplysningen. Foto: Terje Pedersen / NTB

Pressens Faglige Utvalg (PFU) felte onsdag NRK på to punkter i Vær varsom-plakten etter at de i programmet Folkeopplysningen gikk inn for å manipulere skolevalget ved Lillestrøm videregående skole. Eksperimentet ble gjennomført i et valgår og kan som sådan ha påvirket elever med stemmerett, heter det fra klager.

Programmet, som ble vist høsten 2019, ble klaget inn av Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjoner (LNU) i juni 2020.

«NRK har under påskudd om å avsløre hvordan man manipulerer et valg, selv gått inn og manipulert et valg ved å påvirke personers meninger på falskt grunnlag. Manipulasjonen har påvirket velgere i et valgår, og kunne hatt konsekvenser for valgutfallet. Kanalen har videre bevisst spredd løgner om flere av partiene som stiller til valg», skriver klager.

«Flere av elevene som ble utsatt for manipulasjon fra Folkeopplysningen hadde stemmerett, og tidsperioden for eksperimentet var midt i forhåndsstemmeperioden. Det betyr at NRK manipulerte unge velgere i en periode de faktisk kunne stemme, hvilket går ut over partiene. Så selv om Andreas Wahl sier at de avslørte manipulasjonen før det ekte valget, kan flere av elevene ha avgitt stemmer på falskt grunnlag.»

Det er Vær varsom-plakatens punkter 1.5 om pressens plikt til å beskytte og 3.10 om falsk identitet, NRK er felt på.

«Make Lillestrøm Great Again»

I seks måneder jobbet NRK-programmet Folkeopplysningen med en målrettet kampanje for å manipulere skolevalget ved Lillestrøm videregående skole. Hensikten var å vise hvor «lett» man kunne manipulere demokratiske valg.

Episoden heter «Make Lillestrøm Great Again» og produsent Teddy TV Tor Erik Olsen sa tidligere til NRK at redaksjonen forsøkte å kopiere «samme kampanje som Russland gjorde mot USA under presidentvalgkampen.»

I et halvt år manipulerte NRK uvitende elever ved skolen med virkemidler som falsk valgomat, falske annonser, falske nettaviser og falske kontoer på sosiale medier. Målet var å se om de kunne få elevene til å stemme Senterpartiet i skolevalget.

NTB har tidligere listet noen av de falske nyhetene programmet konstruerte:

  • SV vil at lærerne skal sette individuelle fraværsgrenser for elevene
  • MDG vil ha deodorantforbud i skolen
  • MDG vil innføre kvoter for bruk av internett
  • Frp vil ha klimaregnskap for innvandringspolitikken
  • Arbeiderpartiet vil bore olje i vernesonene og tømme LoVeSe for olje.
  • Den siste uka før skolevalget intensiverte de propagandaen og sendte blant annet ut en falsk nyhetsvideo av en ulv som skal ha drept en katt i nærområdet.

Sterke reaksjoner

Monica Mæland reagerte sterkt på NRKs metode.

– At vår største mediekanal, finansiert av skattebetalerne, gjør dette, uavhengig av om dette inngår i et eller annet forskningsprosjekt for å avdekke fake news, er ubegripelig, sa Mæland til VG i september 2019.

– Jeg er både oppgitt, overrasket og veldig skuffet. Jeg er ansvarlig for gjennomføring av valg, og i Norge har vi høy tillit til valg og høy valgdeltagelse. Vi bruker mye krefter på å informere om og advare mot fake news.

Prisverdig, men problematisk 

Flere i PFUs utvalg mente NRKs hensikter var prisverdige, skriver Journalisten. Likevel ble metoden for problematisk.

– Metoden er for meg problematisk sett opp mot presseetikken og VVP. Det handler i bunn og grunn om tilliten til mediene, sa Frode Hansen, representant for redaktørene i utvalget, til avisen.

Andre syntes saken var vanskelig.

– Jeg synes denne saken var vanskelig. Et besnærende og veldig interessant produkt som NRK presenterer, sa PFU-leder Anne Weider Aasen.

Aasen mener at dokumentaren kunne hatt stor læringseffekt, både for deltakerne og seerne, dersom det ble vist til eksempler om valgmanipulasjon som har forekommet i andre land.

– Og så handler det om hvor høyverdig og viktig målet må være for å hellige middelet.

– Mediene skal vokte seg vel å gå den veien selv, nesten uansett hvor viktig formålet er, sa PFU-lederen.

NRK ble felt med klart flertall. Kun ett valgmedlem tok ut dissens.

Seier for demokratiet

– Det er en seier for demokratiet, sier leder Isa Maline Isene i LNU til NTB.

Isene mener LNU og PFU har skrevet presseetisk historie. Det er første gang PFU feller for falske nyheter.

– Noe av det vi synes er viktigst, er at NRK har behandlet førstegangsvelgere som annenrangs borgere. Det er bra at PFU tar det på alvor, sier Isene.

NRK uberørt 

NRK sier til NTB at de hadde en lang diskusjon i utvalget om om avveiningen mellom metodebruken og programmets formål, men at det var bred enighet i utvalget som vektet for programmet.

– Dette var et spesielt program, og et spesielt eksperiment. Det er en påminnelse om ansvaret i den makten vi har, og hvordan det kan oppfattes av dem som kommer i kontakt med journalistikkens metoder. Det er alltid viktig å huske på, sier etikkredaktøren til NTB, men han tror ikke fellelsen i PFU vil skape utfordringer for det daglige journalistiske arbeidet i NRK.

I tilsvar til klagen i PFU skrev NRK:

«Prosjektet var etter NRKs mening viktig for å sette søkelys på demokrati i praksis og fremheve kildekritikk, selvstendig tenkning, deltakelse i offentlig debatt og ytringsfrihet. Prosjektet skal vise at demokratiet kan være sårbart, også i et stabilt samfunn. Programmet viste en kronologisk gjennomgang av hvordan eksperimentet ble gjennomført og hvilken effekt det fikk. Målet med programmet var å vise hvordan både synlige og tilslørte prosesser kan påvirke vår adferd.»

NRK mener de ikke har brutt på Vær varsom-plakaten på noen av punktene.

«Redaksjonen i Folkeopplysningen har brukt til dels svært utradisjonelle metoder i arbeidet med ‘Make Lillestrøm Great Again’. Formålet med dette var selvsagt ikke å påvirke et reelt valgresultat, men å gi både deltakerne i skolevalget og seerne av programmet kunnskap om hva slags metoder som kan brukes i forsøk på å påvirke velgere, og hvordan disse fungerer i praksis. Metodebruk og innhold i fiktive poster i sosiale medier ble avslørt for alle involverte lang tid før publisering, og vi er uenige i at prosjektet bryter med VVP på noen av disse punktene.»

 

Kjøp Asle Tojes siste bok her!

Kjøp Halvor Foslis bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.