Nytt

Kommunalminister Monica Mæland (H). Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Valgminister Monica Mæland reagerer kraftig mot NRKs spredning av falske nyheter for å påvirke uvitende elever foran skolevalget.

Kommunalminister Monica Mæland (H) er også valgminister, og går hardt ut mot NRK etter stuntet.

– At vår største mediekanal, finansiert av skattebetalerne, gjør dette, uavhengig av om dette inngår i et eller annet forskningsprosjekt for å avdekke fake news, er ubegripelig, sier Mæland til VG.

Gjennom en målrettet kampanje på sosiale medier har Andreas Wahl og NRK-programmet Folkeopplysningen brukt uvitende elever ved Lillestrøm videregående skole i et eksperiment for å utfordre demokratiet, skriver NRK i en lengre artikkel om produksjonen av episoden som omhandlet manipulasjon av politiske valg.

Kampanjen har vart et halvt år overfor elevene ved Lillestrøm videregående skole.

Valgminister Monica Mæland er «helt rystet», og sier at NRK-redaktøren må rydde opp:

– De gjør dette på førstegangsvelgere. Dette er fullstendig uakseptabelt – dette må NRK-redaktøren rydde opp i umiddelbart, sier Mæland til VG.

Med en falsk valgomat, falske annonser, falske nettaviser og kontoer på sosiale medier har NRKs Folkeopplysningen i et halvt år manipulert elevene ved Lillestrøm videregående skole. Folkeopplysningen ville sjekke om de kunne få elevene til å stemme Senterpartiet i skolevalget.

– Jeg er både oppgitt, overrasket og veldig skuffet. Jeg er ansvarlig for gjennomføring av valg, og i Norge har vi høy tillit til valg og høy valgdeltagelse. Vi bruker mye krefter på å informere om og advare mot fake news, sier Mæland.

Også SV er kritisk og krever svar fra Akershus fylkeskommune, som har ansvaret for de videregående skolene.

– Jeg vil be fylkesadvokaten redegjøre for hvorfor de har godkjent dette, skriver Gjermund Skaar, gruppeleder for Akershus SV, i et brev til Valgstyret.

 

«Kjøp Hege Storhaugs bok «Islam. Den 11. landeplage» fra Document Forlag her!

Les også