Sakset/Fra hofta

Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen bør vurdere sin stilling, skriver Bergens Tidende. Bildet: Gjemund Eriksen presenterer Faktisk.no-samarbeidet mellom VG, Dagbladet og NRK i 2017. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix

Ledelsen i NRK forstår ikke alvoret i det de driver med. NRK er ute av kontroll, skriver Bergens Tidende på lederplass.

Onsdag ble det kjent at programmet Folkeopplysningen bevisst har forsøkt å manipulere elevene ved Lillestrøm videregående skole sine partipreferanser.

NRK har en spesiell rolle som rikskringkaster underlagt staten og finansiert av folket. Men det gir også landets rikskringkaster et spesielt ansvar, et ansvar NRK nå er i ferd med å løpe fra, skriver BT.

NRK bruker valkampen til å lure velgerne. Alvoret i saken kan knapt overdrives.

Å manipulere et valg er alvorlig, uansett hensikt. Prinsippet er det samme: Media skal ikke forsøke å manipulere valgresultatet.

Det er ikkje rett å leike seg med ungdoms politiske engasjement på denne måten.

Som forskingsprosjekt hadde det aldri blitt godkjent, og fordi eksperimentet er umulig å kontrollere, er det totalt verdiløst.

Saka er alvorleg: Opp mot eit lokalval bruker landets rikskringkastar falske nyhende som eit verkemiddel i sitt arbeid. Det er med på å rive tilliten til NRK, men også til all annan journalistikk i Noreg.

Reaksjonen fra regjeringen har vært skarp, og likevel har ikke NRK-ledelsen vist et snev av selvkritikk. De forstår ikke alvoret, skriver BT.

Dei forstår ikkje alvoret i det dei no driv med.

Den siste tida har NRK gått i bresjen for å gje det norske folk falske nyhende. NRK Satiriks har gjennom prosjektet «Satiriks på ekte» lurt falske saker og intervjuobjekt inn i andre publikasjonar. Også P3 har blanda løgn og journalistikk.

Frå NRK-leiinga er dette blitt møtt med eit skuldertrekk. Kvar for seg kan desse sakene ha sett uskuldige ut.

Til saman teiknar dei likevel eit bilete av ein statskanal som viskar ut skiljet mellom løgn og fakta. Og saka med Folkeopplysningen er langt meir alvorleg enn tidlegare episodar.

Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen støtter jukset, konstaterer Bergens Tidende.

I ei tid der tilliten til media og andre samfunnsinstitusjonar er truga over heile verda, er det utilgjeveleg at NRK igjen og igjen vil lure det norske folk.

NRK er ute av kontroll. Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen bør vurdere stillinga si.

 

«Kjøp Hege Storhaugs bok «Islam. Den 11. landeplage» fra Document Forlag her!

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort:

Eller du kan velge et enkeltbeløp:

kr

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

Støtt oss fast med Paypal: