Vibeke Fürst Haugen er ansatt som ny toppsjef i NRK etter Thor Gjermund Eriksen. Haugen blir historiens første kvinnelige kringkastingssjef.

Vibeke Fürst Haugen kommer fra stillingen som direktør for Marienlystdivisjonen i NRK.

NRKs styreleder Birger Magnus kom med nyheten på en pressekonferanse på Marienlyst torsdag ettermiddag.

– Videreutvikling av NRK som organisasjon ble vektlagt i vurderingen av kandidatene, sa Magnus.

Han sa videre at styret har gjort et omfattende arbeid i vurderingen, og at det til slutt sto mellom Fürst Haugen og nyhetsredaktør Helje Solberg.

– Det er et kompliment til både NRK og Thor Gjermund Eriksen at vi hadde to så sterke interne kandidater. Begge er godt respekterte ledere og utviklingsorienterte. Begge det NRK selv ønsker å være – åpne, modige, troverdige, sa han. (NTB)

Fürst Haugen har mange år bak seg i NRK-systemet, og kjenner NRK godt. Hun har blant annet fungert som kringkastingssjef i  i Thor Gjermund Eriksens fravær.

Reaksjoner

– Det er en dag for historiebøkene når det endelig er en kvinne som skal bekle landets viktigste mediestilling, sier mediepolitisk talsperson Tage Pettersen i Høyre.

– Vibeke Fürst Haugen får en stor og viktig jobb med å utvikle allmennkringkasteren vår slik at NRK forvalter sin rolle på en tidsriktig måte.

Også kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen (Ap) er fornøyd med ansettelsen, og særlig det at en kvinne fikk jobben.

– Gratulerer så mye til Vibeke Fürst Haugen som ny kringkastingssjef! NRK er en av våre viktigste kulturinstitusjoner, og stillingen som kringkastingssjef er en av de viktigste jobbene i norsk mediebransje.

– Både i et medie- og likestillingsperspektiv er det svært gledelig at NRK får en så solid og dyktig leder. Attpåtil blir hun historisk som første kvinne i denne rollen.

Trettebergstuen takker samtidig avtroppende kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen, som etter hennes oppfatning har gjort «en glimrende jobb».

Forventer hardere konkurranse

Vibeke Fürst Haugen sier selv hun venter at NRK vil møte hardere konkurranse i årene framover.

– Det snakker vi jo veldig mye om. Jeg tror den internasjonale konkurransen vil intensiveres, og det at vi klarer å holde fokuset på kvalitet i alt vårt innhold vil være noe av det aller viktigste framover, sier hun.

Hun håper publikum fortsatt vil vise lojalitet til NRK.

– Jeg håper det ikke er meg det kommer til å handle om, men at det norske folk vil merke at NRK vil fortsette å levere et innhold som publikum både har behov for og setter pris på.

– Vi liker å si at publikum skal finne, velge og elske innholdet vårt, og det håper jeg publikum vil fortsette med også med meg i denne stolen, sier Haugen.

I 2015 fikk Fürst Haugen prisen «Årets Medieleder» av Medienettverket. I juryens begrunnelse het det at Fürst Haugen «evner å motivere sine medarbeidere gjennom en løsningsorientert og rosende lederstil».

Juryen fremhevet også at hun «har gjennomført større omstillingsprosesser, samtidig som hun har beholdt utviklingstakten».

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.