Thor Gjermund Eriksen. Foto: Terje Pedersen / NTB

NRK-sjefen har informert styret om at han vil gå av i løpet av 2022, etter å ha vært i jobben siden mars 2013. Han opplyser at han nå søker nye utfordringer.

Eriksen ble ifølge NTB ansatt høsten 2012 og tiltrådte i mars 2013. Han sier til egen arbeidsgiver at han har elsket hver eneste arbeidsdag, men at tiden nå er moden for et skifte.

– Jeg er ikke lei eller sliten av NRK, men jeg mener dette er riktig timing. Og så håper jeg at jeg etter hvert kan få brukt energi og erfaring på nye utfordringer, sier han, uten å gå nærmere inn på hva slags jobb han nå eventuelt kan tenke seg.

NRK-sjefen sitter på åremål, og Eriksens ble forlenget senest i mars 2019, med seks nye år. Mange borgerlige velgere reagerte på at ikke en Høyre-ledet regjering benyttet anledningen til å få skiftet ut en NRK-sjef med SV-bakgrunn.

NRK har ofte vært kritisert for favorisering av venstresiden i politikken. Det ville derfor ikke vært noe uventet grep om statsminister og Høyre-leder Erna Solberg hadde fått inn en NRK-sjef med et borgerlig grunnsyn, i takt med de verdier hennes side står for.

Men Eriksen fikk til manges overraskelse fortsette, og han har siden videreført den posisjoneringen av NRK han påbegynte i 2013. Overfor NTB kommenterer han tidspunktet for sin avgang:

Han ville ikke gi seg mens NRK var midt i flytteprosessen til Ensjø. Om to–tre år begynner byggingen av et nytt hovedkontor for NRK.

– Det er rett og slett ikke fornuftig, verken for NRK eller for meg, å gjennomføre et lederskifte akkurat når organisasjonen skal forberede seg til selve flyttingen og vi er midt i byggingen, sier Eriksen.

Styreleder Birger Magnus i NRK sier i en pressemelding at Eriksen tok initiativet til en dialog om å fratre for en tid tilbake.

– Dette er bakgrunnen for at styret nå setter i gang en prosess for å finne hans etterfølger. Vi skulle gjerne sett at han hadde fortsatt ut hele åremålsperioden, men forstår at en tidligere fratredelse også kan være en god løsning, både for ham selv og for NRK. Det er ingen tvil om at styret har vært svært fornøyd med Thor Gjermunds ledelse av NRK i alle disse årene, sier han.

Han hyller kringkastingssjefen for å ha skapt entusiasme i NRK, og for å ha gjennomført flere effektiviseringstiltak.

– Jeg vil også fremheve Thor Gjermunds evne til å skape en bred forankring for NRKs virksomhet og viktige samfunnsoppdrag. Arbeidet er gjort på en langsiktig og tillitvekkende måte, sier Magnus.

Han refererer imidlertid ikke til noen meningsmålinger blant seerne som kan bekrefte noen allmenn tilfredshet med Eriksen.

Eriksen fortsetter mens rekrutteringen av hans etterfølger pågår. I tråd med ansettelsesavtalen har han rett til inntil 6 måneders lønn etter fratredelsen, fratrukket andre inntekter i perioden.

NRK-sjef Eriksen har en årlig grunnlønn på ca. 3,3 millioner kroner.

Les også:

NRK gidder ikke lenger å skjule det. Nå opptrer man åpent som venstresidens egen kanal  

Høst er lesetid: Bestill årets boknyhet, full av sjokkerende avsløringer:

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Bestill også:

Kjøp Asle Tojes siste bok her!

Bli medlem, og få tilgang til alt vårt stoff straks det publiseres:


Vi trenger DIN støtte! Gi et bidrag til Document i dag:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.