NRK på Marienlyst i Oslo. Foto: Gorm Kallestad / NTB

Medieeksperter har allerede plukket ut et knippe kvinnelige favoritter. Men her er det lett å glemme «etnisk mangfold» og andre politisk korrekte faktorer. Uansett må de rette rødgrønne holdninger være på plass.

Jakten på ny NRK-sjef kan starte.  Siden 2013 har statskanalen vært ledet av tidligere SV-politiker Thor Gjermund Eriksen.

Han fikk til mange tradisjonelle høyrefolks overraskelse fornyet sitt åremål av Høyre-leder og statsminister Erna Solberg. Dermed la Solberg til rette for at NRK forble et instrument for de venstreorienterte krefter som ønsket regjeringsskifte. Noe det da også ble.

Å finne Eriksens etterfølger kan bli litt av en kabal å legge. De som skal ta dette valget, vet selvsagt hva som gjelder:

For det første må den nye NRK-ledere ha «riktig politisk profil», og være solid forankret på rødgrønn side. Det betyr en klart venstrevridd profil knyttet til temaer som klima/grønt skifte, skatt, privatisering, FrP/høyresiden, mangfold/innvandring, islam,  USA/Demokrater/Republikanere, Pride og Israel/palestinere.

Ikke minst må også feminismen ivaretas. (Forutsatt at man ikke trår islam på tærne, selvsagt).

Noen medieeksperter har i regi av Medier24 plukket ut en håndfull favoritter til jobben. Alle de seks utvalgte er etnisk norske kvinner i noenlunde godt voksen alder.

De som nevnes er nyhetsdirektør Helje Solberg i NRK, ansvarlig redaktør Trine Eilertsen i Aftenposten, direktør Mari Velsand i Medietilsynet, ansvarlig redaktør Alexandra Beverfjord i Dagbladet, og direktør for Marienlyst-divisjonen i NRK, Vibeke Fürst Haugen.

Her er tilsynelatende temmelig ulike medier representert, som Dagbladet og Aftenposten. Men politisk sett er de så å si identiske. I sak etter sak er meningsforskjellene helt marginale.

Ønsker man nyanserende vinklinger, må man oppsøke de få medier som fortsatt bedriver kritisk journalistikk, som Document.

Det er all grunn til å tro at disse kandidatene med god margin oppfyller de fleste/alle rent politiske kriterier. Det er neppe særlig klimarealisme eller islamkritikk å spore. Heller ikke snev av sympati for Israel eller FrP, det skulle jo tatt seg ut.

Men er dette nok i 2021 og videre i 2022?

Det er fare for at ekspertene i Medier24, beruset av sin kvinne-entusiasme, glemmer betydningen av blant annet etnisk mangfold, seksuell legning og kjønnsidentitet.

Man kan formelig allerede høre indignerte protester mot at en «vellykket, middelaldrende, hvit kvinne» fikk jobben. Det kan fort bli en del støy fra høyrøstede miljøer som er vant til å kreve,  og bli hørt.

Men det er viktig å huske at alle de nevnte kandidater vil ha pressen i ryggen fra dag 1, ettersom de mer eller mindre tilhører samme, klamme fellesskap i den venstrevridde mediefamilien. I alle store redaksjoner vil den nye lederen derfor trolig fremstilles som «et populært og folkelig valg».

NRK selv er eksperter på å intervjue «tilfeldige» folk på gaten , som mener akkurat det kanalens journalister vil ha frem.

Det er uansett bare å ønske den nye sjefen lykke til, med å lede et NRK som trolig har sine beste år bak seg.

Les også:

NRK-sjef Thor Gjermund Eriksen går av; søker nye utfordringer

Bli medlem, og få tilgang til alt vårt stoff straks det publiseres:


Vi trenger DIN støtte! Gi et bidrag til Document i dag:

Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!

 

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.