Kommentar

NRK har begynt å lage festaftener hvor de feirer sine egne programmer og den politiske eliten strømmer til. Det var stor fest da Dagsnytt 18 rundet år. 28. november 2018 var det Politisk kvarter sin tur og da stiller både landets statsminister og opposisjonsleder. Det sier noe om hvor viktig NRK er for bevaring av den politiske makt. Her sitter Erna Solberg og Jonas Gahr Støre side om side med kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen. Det finnes en større makt enn enkeltpartiene og her er alle på samme parti. Derfor var det en selvfølgelighet at en blå regjering fornyet åremålet til en kringkastingssjef som var oppnevnt av en rød. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix.

 

NRK-skandalene har stått i kø, og det utvises dømmekraft og ledelse på absolutt bunnivå. Mye har med NRKs variant av «humor» å gjøre. Den er stort sett bygget på mobbing, og det er rett og slett ikke særlig morsomt. Hvor langt skal det gå før noen slår i bordet og rydder opp?

Støvet fra den siste NRK-skandalen, jøde-saken, er i ferd med å legge seg. Dette var på alle måter en nesten ubegripelig stygg og idiotisk sak. Den ble ikke bedre av at bråket som oppsto i etterkant, ble håndtert på en bunnløst amatørmessig måte av NRK.

Denne affæren har på alle måter satt NRK i et dårlig lys. Fordømmelsen og kritikken har vært massiv, til og med fra ellers velvillig innstilte kolleger i pressen for øvrig. Til slutt måtte mennesker med et slags lederansvar motvillig krype frem i lyset og be om unnskyldning.

Ikke engang dét fikk de til

Men selv det å unnskylde seg klarte man ikke å gjøre skikkelig. Det ble en suppe av tåkeprat og absurde bortforklaringer, der blant annet begrepet «høyreekstreme» ble blandet inn. Det siste var muligens ment som et desperat rop om sympati fra trofaste støttespillere på venstresiden.

Dessverre for NRK uteble sympatien i dette tilfellet. Selv ansatte i NRK følte etter hvert ubehag over å befinne seg om bord i en skute så åpenbart uten voksne folk til rors. Det er aldri hyggelig å jobbe et sted der ledelsen offentlig dummer seg ut og setter både arbeidsplass og ansatte i vanry.

Noen konsekvenser? Neppe

Men noen synlige konsekvenser ser det ikke ut til å få for noen av de involverte, uansett hvilken bunnløs inkompetanse og uskikkethet som her så tydelig er avdekket. Man kan jo lure på hvor mange som ville fått sparken «på timen» om denne jødehistorien i stedet hadde vært en tilsvarende «morsomhet» som handlet om muslimer?

Det ville trolig oppstått et massivt crescendo av raseri og rop om blod fra presse og hysteriske grupper på venstresiden. Både store deler av underholdningsavdelingen og selv toppledelsen i NRK hadde antagelig måttet ta sin hatt og gå. Denne åpenbare forskjellsbehandlingen er til å vemmes av for alle med et snev av redelighet i kroppen.

Intet engangstilfelle

Joda, alle kan ha en dårlig dag. Men for NRK var ikke «jødesaken» noe engangstilfelle. Det var tvert imot et nytt nummer i rekken av overtramp fra den såkalte underholdningsredaksjonen.

Ved flere anledninger har Satiriks-redaksjonen skapt reaksjoner gjennom platt, uintelligent humor av «la oss drite ut noen»-slaget. Ofrene var nå sist jøder, tidligere har det oppskriftsmessig særlig handlet om folk på høyresiden (som Sylvi Listhaug) osv.

Det etterlates liten tvil om hva som er den politiske kompasskursen. Produktet som serveres er i praksis propaganda i mobbeform. Ytterst sjelden blir slikt særlig god underholdning.

Nytt på Nytt: Dårligere og Dårligere

En annen fast bidragsyter til dette NRK kaller «humor», er programmet Nytt på Nytt. Der har publikum gjennom flere år fått se programlederne gjøre sitt beste for å latterliggjøre folk på høyresiden/borgerlig side, Trump osv. «Ha, ha, se så teite de er, da!»

Bård Tufte Johansen i programmet Nytt på Nytt. Stillbilde: YouTube.

Dette har vært særlig uttalt etter at den en gang nokså morsomme Bård Tufte Johansen kom inn som ny programleder i Nytt på Nytt. Han har markert seg med et påfallende behov for å fremstå med «riktig», venstrevridd profil. Resultatet er et program som rett og slett har null verdi for en stor del av den befolkningen man i utgangspunktet skal «underholde». Nytt på nytt er blitt gammelt og surt.

En gjennomført usunn kultur

Leder for denne såkalte underholdningsavdelingen er redaktør Charlo Halvorsen. Han har selv aldri stått frem med noe erklært politisk ståsted. Men han har gått gradene i NRK siden 1985, noe som er bortimot umulig for personer med annet enn en rød politisk grunnholdning. Hans sjef, Thor Gjermund Eriksen, har bakgrunn fra SV og Dagbladet. Charlo Halvorsen er gift med tidligere SV-dronning Kristin Halvorsen. Det er faktisk ikke særlig vrient å gjette hvor han hører hjemme politisk.

Det får jo være så sin sak hvor Halvorsen og andre i NRK har sine politiske sympatier. I et fritt land skal man skal man kunne ha enhver type jobb, uavhengig av politisk ståsted.

Politiske holdninger blir ikke et problem i en arbeidssituasjon før man begynner å bruke (misbruke) sin stilling til å fremme disse synspunktene. Nettopp det er tilfellet for en del ansatte både i NRK og andre medier. De ser på sin jobb som en plattform for å spre egne synspunkter. Deres faglige ambisjoner handler ikke om å formidle nyheter eller å underholde. Å, nei! De vil «noe mer», de vil  «gjøre verden til et bedre sted», eller oppnå andre pompøse og patetiske målsetninger.

Samtidig sørger man systematisk for å forhindre at det ansettes folk med «ukorrekt» politisk syn.  Hele miljøet blir mer og mer ensrettet, homogent og klamt. Politisk preges NRK av en usunn, innavlskultur som minner om det som fantes i blant annet DDR. Dette preger til og med underholdningsavdelingen.  Selv underholdning skal brukes til å «skolere» befolkningen til «gode», politiske synspunkter. Lavmålet er blitt normen.

Det er lenge siden underholdningen i NRK var til å le av. Nå er den mest til å gråte av.

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort:

Eller du kan velge et enkeltbeløp:

kr

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt Oss-side.

«Kjøp Hege Storhaugs bok «Islam. Den 11. landeplage» fra Document Forlag her!