Tavle

Det hender de våkner et øyeblikk i Dagsavisen også. På lederplass 23. august kritiserer de NRKs kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen for å ha ansatt tidligere kulturredaktør i NRK, Hege Duckert, som sin stabssjef, uten at stillingen hadde vært utlyst. «Denne stillingen er i min stab. Da tenker jeg det kan være greit» svarte han på direkte spørsmål om hvorfor han valgte ikke å lyse ut den ledige stillingen på vanlig måte.

Hege Duckert er helt sikkert meget godt kvalifisert til jobben. Hun er erfaren og dyktig journalist med lang fartstid, blant annet fra tiden i Dagbladet da hun var stedfortreder for den samme Eriksen i hans tid som ansvarlig redaktør i avisen. Duckert var kulturredaktør i NRK da hun for to år siden ble innvilget velferdspermisjon, så det er på ingen måte urimelig at hun får en god stilling når hun vender tilbake til Oslo og det hvite huset på Marienlyst.

Det interessant med denne saken er det som ikke står, eller bare nevnes i en bisetning. I dette tilfellet er det at Duckert og Eriksen også omgås privat. De er venner. Enda morsommere blir det når vi vet hvem andre de er venner med, for de har begge mektige nettverk som strekker seg fra de indre politiske kretser i Oslo via det Kongelige slott og helt til topps i både FN og NATO-systemener. Det glemte visst Dagsavisen å nevne.

Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen er fra Groruddalen og har sin politiske bakgrunn i SV. Han har vært sentralstyremedlem i SU, pressesekretær på Stortinget for SV og blant annet rådgiver for Erik Solheim som nå er sjef for FNs miljøprogram. Eriksen var også byrådssekretær for Raymond Johansen første gang rørleggeren fra Groruddalen prøvde seg i Oslopolitikken som samferdselsbyråd (for SV) under byrådsleder Rune Gerhardsen. Kanskje det var Eriksen som en vinterdag da snøen lavet ned og Aftenposten var på tråden foreslo for Raymond å be folk slutte og klage på kommunens dårlige brøyteberedskap og heller måke selv? Raymonds oppfordring til Oslos innbyggere å om skuffe selv er det få som har glemt. I likhet med sin venn Raymond meldte også Eriksen seg inn i Arbeiderpartiet etter hvert. Der var han medlem til han fikk jobben som kringkastingssjef i 2012 og bød på morsomme historier om sin kompis Raymond.

Dette er sikkert gammelt nytt for mange, men hvordan er nettverket til Hege Duckert? Jo takk, veldig bra. Hun ble i 2006 gjenstand for stor medieoppmerksomhet da hun ifølge VG var håndplukket for å være venn av kronprinsparet, og for å lage en ny vennegjeng for dem. Enda mer interessant er kanskje at hun er gift med den dyktige AP-mannen Stein Hernes som har vært politisk rådgiver for Aps stortingsgruppe og jobbet ved statsministerens kontor i Jens Stoltenbergs første regjering. Hernes har nylig gått av som spesialrådgiver for strategisk kommunikasjon for NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg. Det var i forbindelse med den jobben Duckert tok velferdspermisjon for å flytte med mann og barn til Brussel i to år. Hvem hadde ikke gjort det forresten? Nei, det er ikke bare Gerd-Liv Valla som har «mæktige vænna» men det er ikke alle som skryter av det.

 

Bestill Douglas Murrays bok “Europas underlige død” fra Document Forlag her!