Kommentar

Mange har i lang tid anklaget NRK for å fungere som et talerør for venstresiden i norsk politikk. Ikke minst gjelder dette virksomheten til nyhetsavdelingen i NRK. Derfor lanserte både Carl I. Hagen og andre i sin tid begrepet «ARK», Arbeiderpartiets Rikskringkasting. Lite tyder på at NRK i senere år har lagt seg særlig i selen for å gjøre den karakteristikken til skamme.

Få vil i dag med hånden på hjertet hevde at det er objektivitet og meningsmangfold som preger NRKs dekning av viktige nyhetssaker fra inn- og utland. Utvalget av deltakere i debatter og intervjuer er mildest sagt gjennomført skjevt, og saker fremmes/forties ganske så forutsigbart i henhold til NRKs venstrevridde grunnsyn i ulike saker.

Hvordan er så dette mulig? Hvorfor reageres det ikke sterkere på politisk hold?

Det virker faktisk som om det er oppstått en underlig og helt absurd «aksept» i samfunnet for at NRK har sitt eget ståsted, sin egen agenda de skal få arbeide for. Selv dagens borgerlige regjering har tilsynelatende lagt bort alle tanker om å rydde opp i dette, til tross for at det er de som har den formelle makten over statskanalen.

Når den venstreorienterte Thor Gjermund Eriksen får fornyet sitt åremål som NRK-leder under nettopp en blå regjering, er det mange som rister oppgitt på hodet. Hva holder Erna & Co på med?

De kunne med et pennestrøk fjernet både Eriksen og det meste av hans hoff, under fanen «Nødvendig fornying og oppgradering av statskanalen for den digitale tidsalder» eller noe liknende. De kunne gjort det til sitt store kulturprosjekt å skape et nytt, moderne og politisk troverdig NRK. Riktig nok ville det blitt en del rabalder fra NRKs mange allierte rundt om i politikk, presse og kulturliv. De ville hatet å miste sitt politiske tyngdepunkt i medieverden. Men sånt går over, og ville vært en pris verdt å betale for den borgerlige regjeringen. I stedet fikk vi se det mange vil kalle bunnløs tafatthet og mangel på mot fra regjeringen. Hvor var Siv Jensen her?

TV2 tar opp kampen

Men NRK er ikke alene på arenaen som stor nyhetsformidler på TV i Norge. TV2 en også en viktig aktør og betydelig konkurrent, med en stor og profesjonell nyhetsavdeling det satses mye på. Hva ville da vært mer naturlig enn at TV2 konkurrerte med NRK med hensyn til politiske vinklinger?

En slik konkurranse ser vi blant annet i USA, der store TV-kanaler som eksempelvis CNN og Fox konkurrerer hardt, ut fra ulikt ståsted. De utfyller hverandre, og det skapes et spennende mangfold i det politiske nyhetsbildet. Forbausende få nordmenn er for øvrig klar over at det er høyreorienterte Fox som er størst i USA. Fox henvises så å si aldri til i norske medier, annet enn i sammenhenger der de kan latterliggjøres osv.

Men i Norge er ikke nyhetsformidling på TV akkurat preget av mangfold. For i det Egmont-eide (dansk)  TV2 har man ingen planer om å utfordre NRKs politiske «grunnsyn». Tvert imot. Man skal servere mer av det samme, bare i en litt annen innpakning. Det er den tydelige «ambisjonen» til denne nyhetsavdelingen. Man skal være minst like venstrevridd. Man skal gjøre et mer eller mindre identisk utvalg av saker. Man skal tone ned de samme sakene som NRK gjør. Man skal rett og slett tegne nøyaktig det samme «store bildet» av Norge og verden. Det rekrutteres nå friskt politiske journalister og medarbeidere mellom kanalene. Det synes helt uproblematisk. Kan du jobbe hos dem, så passer du perfekt hos oss, virker å være tanken. Yama Wolasmal og Cato Husabø Fossen er eksempler på redaksjonelle krefter fra TV2-folk som i senere tid har gått til NRK.

Lørdagsduellen

Ok, la oss være konkrete. Lørdag 30. mars kikket vi først på 18.30-nyhetene på TV2, og deretter på Dagsrevyen kl. 19 hos NRK.

– Hos TV2 ga man en grundig dekning av SVs landsmøte. Her hadde det vært en tøff kamp om nestledervervet mellom Kaski og Krag Fylkesnes, men dette ble presentert i en hyggelig og harmonisk ramme. Avslutningsvis fikk TV2s politiske kommentator Mathias Fischer kommentere det hele, uten å finne noe som helst verdt å rette et kritisk søkelys mot.

Deretter viste TV2 et innslag fra Frps vårkonferanse som fant sted samme helg. Hm, hvordan kunne man få dette satt i rett kontekst, tro? Jo, det ble løst ved at man først viste korte (veldig korte!) sitater fra Siv Jensen, som så SVs Audun Lysbakken fikk kommentere/imøtegå direkte etterpå. Det særdeles knappe innslaget fra FrPs konferanse ble dermed forvandlet til nok et innslag om SV. Altså to innslag om SV i samme sending. Genialt, ikke sant? Det hele ble avrundet med at Lysbakken (ukommentert fra Siv Jensen, selvsagt) fikk avfyre følgende floskler: «Siv Jensen er avslørt. Hun er en finansminister for den økonomiske eliten. Jeg skjønner godt at det irriterer FrP at vi påpeker dette, men det er sant.»

– NRK Dagsrevyens dekning av samme sak en halvtime senere:

Hovedinntrykk: Et harmonisk og offensivt SV har hatt landsmøte, og ny nestleder er valgt. Alle er fornøyde. Det blir intervjuer uten kritiske spørsmål eller kritiske vinklinger. Alt er bra i SV. Hva med FrPs vårkonferanse få kilometer unna? Ikke ett ord, noe som utgjør en ørliten forskjell i dekningen.

Vurdering i kampen om venstretronen:

1-0 til TV 2, takket være den fiffige vrien med å benytte Frps vårkonferanse til dobbel dekning av SV.

Neste duell:

– TV2 Nyhetene forteller at palestinere i Gaza har demonstrert ved grensegjerdet. Israel har drept tre palestinere og flere er såret. Klipp til Intervju med en hijabkledd palestinsk kvinne som snakker om undertrykkelsen fra Israel osv., og at hun «aldri vil slutte å kjempe for sine rettigheter». Sak ferdig. Ingen kommentarer fra israelsk side, eller oppfølgende spørsmål om hva hun nå egentlig mener med «sine rettigheter» der hun lever i et av verdens verste, islamistiske diktaturer under Hamas. Etterlatt inntrykk: Tapre palestinere kjemper for sin rett, men blir igjen utsatt for brutal vold fra Israel.

– NRK Dagsrevyens dekning av samme sak en halvtime senere: En litt mer omfattende dekning, der utegående reporter Kristin Solberg beveger seg (påfallende hjemmevant) blant palestinske aktivister. NRK skal ha for at de innledningsvis nevner at urolighetene ble utløst av raketter mot sivile israelere fra Hamas. Deretter følger et følelsesladd intervju med faren til en drept palestinsk aktivist, der han forteller hvordan familien fullt ut støtter sønnenes «kamp».

Ingen nyanserende kommentarer fra israelsk side, og heller ingen referanser til den indre uroen på Gaza og økende misnøye med Hamas-regimet. Det naturlige spørsmålet om hvorvidt demonstrasjonen er arrangert av Hamas nettopp for å avlede oppmerksomheten fra indre uro og mot den ytre fienden, blir ikke stilt. Etterlatt inntrykk er omtrent det samme som i TV2s innslag.

Vurdering i kampen om venstretronen: 1-1.

Neste duell, to ulike, politiske saker i de respektive sendingene:

– TV2 slipper til Frederik Græsvik fra USA, der det blant annet vises anti-Trump-demonstranter med bannere der presidenten (på fullstendig vanvittig vis) linkes opp mot både fascisme og Ku Klux Klan. Nok en anledning der man unngår å gå dypere inn i Muller-etterforskningens frifinnelse av Trump.

– NRK Dagsrevyen på sin side kjører en sak om unge kriminelle som bedriver utpressing av annen ungdom, og nevner (overraskende nok) at utpresserne i stor grad har innvandrerbakgrunn. Riktig nok demper man dette ved å la leder for AUF i Oslo, av afrikansk bakgrunn, få hevde at dette slett ikke er representativt for innvandrerungdom.

Vurdering i kampen om venstretronen:

1–0 til TV2, grunnet vedvarende ensidighet i USA-dekningen og fokus på absurde påstander mot Trump – mens NRK overrasker med et tilnærmet ærlig innblikk i kriminelle ungdomsmiljøer.

Neste duell:

– TV2 viser et merkelig innslag fra et båtrace i Saudi-Arabia, der hijabkledde kvinner forteller om hvor fint det går for kvinnene i landet nå, at de snart kan få kjøre bil osv. Fraværet av kritiske kommentarer/innspill er slående. Ingen grunn til bekymring for kvinner i arabiske land, altså.

– NRK Dagsrevyen har enda en reportasje om VG-saken/dansevideoen, der det nok en gang handler om redaktør Steiros ansvar osv. Vi seere sitter og lurer på når dette skal bringes dit det hører hjemme, nemlig til den interne striden i Arbeiderpartiet, og hvordan det hele er brukt som for å svekke Giske-fløyen. Hva med å spørre Støre om hvordan han så kjapt kunne bruke saken til å avskrive Giske for all fremtid? Hva sier han om dette nå? Hva med Tajiks rolle? Hvor ble det av fagforeningsfyren som meldte saken til VG? Hva er hans agenda? Det hele er blitt en oppvisning i avsporing, og nå benyttes til intern posisjonering og skittkasting mellom redaksjoner i Medie-Norge.

Vurdering i kampen om venstretronen: 1-1

Sluttresultat: 4-2 til TV2 Nyhetene, som har vist at de faktisk er i stand til å overgå selveste NRK når det gjelder å vinkle nyhetsstoffet på «riktig» måte. NRK er neppe fornøyd med en slik utvikling, og vi kan nok se at skruen der i gården dreies om noen hakk fremover. Særlig tror vi at NRKs propagandapregede satsning på klimasaken kan bli viktig i arbeidet for å sikre tronen som venstresidens medium. Og ikke minst har man Dagsnytt 18, der fortsatt daglig tilstedeværelse fra Audun Lysbakken og andre SV-ere kan bidra. Følg med på The Game of Thrones.

 

Kjøp «Hypermoral» av Alexander Grau fra Document Forlag her!

Les også

Les også