Nytt

NRKs reportere driver uhemmet hets mot Frp. Erik Aasheim og Arnt Stefansen benytter 22/7 til å sette nazi-stemplet på Fremskrittspartiet.

Det som gjør innslagene spesielle, er formen. Intervjuobjektene møter ingen motforestillinger, og på toppen av det hele klippes det inn bilder av marsjerende nynazister og Carl I. Hagen i samme sekvens.

Slik så det ut i intervjuet Arnt Stefansen haddde med historieprofessor Hajo Funke 15. august. Ingenting om hvem Funke er, om han har en politisk slagside. Man benytter ekspertrollen, men oppnår lett å vekke folks skepsis til eksperter. Dette glir for lett, stemplingen av Frp og Carl I Hagen er for grov.

Ordene er Funkes, men billedleggingen er Stefansens: nynazister og Hagen, og det glir rett gjennom.

Programleder Viggo Johansen går rett over til å fortelle at alle nordiske statsledere vil være til stede under minneseremonien for 22/7. Dermed får han markert at Frp er paria. De hører ikke med i det gode selskap.

Men dette var bare innslag nummer to og tre som satte Frp i et dårlig lys. Det åpnet med at NRK trakk frem et sitat fra en kronikk Siv Jensen og Carl I. Hagen skrev i 2005, der de kommenterer overrepresentasjonen av muslimer blant terroristene. Dette konfronteres Siv Jensen med under besøk på et sykehjem, og hun svarer at man ikke kan legge lokk på en rimelig og edruelig debatt pga 22/7. Deretter følger intervjuet med professor Funke, som introduseres med at «politikere som driver islam-hets påtar seg et stort ansvar».

Det er uhørt journalistikk.

I dag var det Eva Joly som fikk utfolde seg. Erik Aasheim holdt mikrofonen, og hadde ikke noe imot å la Joly komme med de groveste insinuasjoner.

Det er ikke hva Frp sier direkte. Det er underteksten deres, sa Joly som knyttet Anders Behring Breivik til partiets retorikk. En svak personlighet kunne la seg påvirke.

Hun ble supplert av Audun Lysbakken som hadde fløyet ned for å kaste glans over åpningen av valgkampen til Joly. Han mente at Frp har mye til felles med høyrepopulistene i Europa. Erik Aasheim viste bilder av Marine Le Pen, og Joly sa Frp forsøker å fremstå mer polert, men underteksten er den samme. Det hjelper mao ikke hva Siv Jensen og Frp enn forsøker: De er og forblir høyreekstreme.

Frps Bård Hoksrud synes det renner over. Partiet fikk heller ingen mulighet til å svare på kritikken.

Nyhetsredaktør i NRK, Stein Bjøntegård, kommer så med et oppsiktsvekkende tilbaketog. Han sier innslaget med Joly aldri burde vært sendt. Da blir spørsmålet: Hva slags kontroll har Bjøntegård? Et Dagsrevy-innslag ses av mange før det går på lufta. Hvis ingen har reagert, vil det si at de synes det er OK. Det stemmer da også med hva som har vært NRKs linje overfor Frp siden 22/7. NRK har vært ute etter å ta Frp. Men i disse tilfellene har man gått over streken, det har tippet over og hensikten er blitt for tydelig. Det må være dette Bjøntegård angrer på.

Nyhetsredaktør i NRK, Stein Bjøntegård sier han ikke vil gå inn i en diskusjon om begrepene og anklagene mot NRKs journalistikk. Likevel innrømmer han at mandagens innslag i Dagsrevyen ikke var heldig.

– Det var et innslag som ikke var spesielt godt, og det var feil vinklet. Derfor burde det heller ikke vært sendt.

Bjøntegård sier han tar selvkritikk for at innslaget i det hele tatt kom på lufta.

– Jeg synes at vi var alt for ukritiske mot dem som i innslaget kritiserte FrP, og sånn sett var det et innslag jeg helst hadde sett ikke var sendt, sier han til NRK.no.

Liten sans for billedleggingen
– Hoksrud kritiserer NRK for å billedlegge reportasjene med marsjerende nazister. Hva tenker du om det?

– Det har jeg egentlig ikke noe sans for. Jeg ser forskjellen på FrP og høyreekstreme organisasjoner nedover i Europa. Der gir jeg også Hoksrud rett, men det er jo ytringsfrihet. Noen ganger kommer det ytringer som ikke vi heller har kontroll over, som i direkteinnslag for eksempel, sier Bjøntegård.

– NRK driver med søppeljournalistikk

 

Les også

-
-
-
-
-

Les også