Sakset/Fra hofta

Når jeg ser på Dagsrevyen, så er det ikke lenger først og fremst for å oppdateres på nyheter. Jeg vet ikke når dette begynte, men det er flere år siden. Det skjedde ikke fra den ene dagen til den andre, men på ett eller annet tidspunkt begynte jeg gradvis å se Dagsrevyen med tolkingsbrillene på. Istedenfor å fokusere på nyhetene, begynte jeg å fokusere på ting som nyhetsutvalg, vinklinger, ordvalg, fortolkninger, hvem er innkalt som ekspert og hva sier NRKs faste kommentatorer – disse fastlønnede synsere hvis oppgave er at seerne skal forstå verden som NRK.

Det var med dette bakteppet jeg fant det interessant å høre Dagsrevy-vert Atle Bjurstrøms intro til en sak om det nye Stortingets yngste representanter (09.10). Hvordan unngå den yngste, 22 år gamle Sivert Bjørnstad fra Frp? Jo her er svaret som Atle Bjurstrøm ga

Nå skal vi møte sylferske stortingsrepresentanter. Vi har valgt å invitere de to yngste – i de to største partiene

Og slik ble det nye Stortingets yngste representant på 22 tryllet bort. Man fikk isteden APs yngste på 23 og Høyres yngste på 25 inn i studio.

Akkurat som jeg ikke lenger ser Dagsrevyen for å få nyheter, ser jeg ikke lenger Nytt på Nytt for å le. Nytt på nytt, denne norske versjonen av det britiske satireprogrammet Have I got News for You, er i mine øyne blitt et forutsigbart og dermed kjedelig program som holder seg trygt innenfor hva som er tillatt å spøke med i Det Nye Norge. Programmet har lenge vært preget av klam PK-humor.

I dag kan man helt omkostningsfritt hetse og latterliggjøre enkelte grupper som Frp-politikere, rike mennesker som Stein Erik Hagen eller medlemmer av kongehuset. Derfor er disse faste innslag i programmet. Det har selvfølgelig hendt de siste åtte årene at man slumper til og gjør narr av Maktas sosialdemokrater og sosialister som statsminister Jens Stoltenberg eller kunnskapsminister Kristin Halvorsen. Men sjelden har programmet oversett Frp, Siv Jensen, Tybring-Gjedde eller kongehuset. Slik sett var denne fredagens sending (11.10.) helt i tråd med forventningene. Den eneste forskjellen man merker etter valget, er at trykket mot Frp og også Høyre øker.

Ingrid Gjessing Linhave, som er fullstendig blottet for humoristisk talent, har fått fast plass i nevnte humorprogram. Hun  tok i forbindelse med temaet om destruering av kjemiske våpen en svært stygg vits om Erna Solberg og sennepsgass.

Det er jo en kjempedeal, altså. Vi kan få Erna til Det Hvite Hus. De får henne og vi får tusen tonn med sennepsgass, vinn vinn.

Litt senere demonstreres programmets slagside når en av kveldens gjester, Haddy N’jie setter den snille Stoltenberg opp mot de ondskapsfulle blånissene – som er navnet hun gir den kommende regjeringen.

Hadde Jens fortsatt, så ville han kanskje sagt at -Vi kan heller ta imot tusen flyktninger til fra Syria. Men jeg lurer kanskje på om blånissene heller vil ha 100 tonn nervegass enn folk.

Samtalen dreies nå over på fiskeboller og programleder Jon Almaas retter blikket mot fargede Haddy N’jie og sier at

fiskebolle er jo et nedsettende, altså det er jo skjellsord for hvite folk.

Dette bekreftes av Haddy N’jie og hun utbroderer videre

Nå skal jeg på sånn fiskebolleprogram med fire fiskeboller. Skal snakke fiskebolleprat og fiskebollehumor hele tiden. Bare fiskeboller hele vegen.

Akkurat denne sekvensen er verdt å studere (21 minutter ut i sendingen), særlig ansiktsuttrykkene til deltakerne. Tydeligst ser man på Gjessing Linhave at hun ikke er helt komfortabel med fiskebollehumoren, og i et kort øyeblikk ser hun nokså ubekvem ut. Er det slik at Linhave funderer på om man kan dra vitser om hudfarge? Er hun engstelig for at programmets humorlinje er brutt? Linhave behøver ikke engste seg for såkalt rasistisk humor om det er hvite mennesker som det gjøres narr av. Det er når den såkalte rasistiske humoren går den andre vegen, og kun da at den fordømmes. Det er da kjendis-Norge programmessig reagerer med berettiget harme. Det er da man kan reise seg og gå i protest, det er da man slutter å le og begynner å pipe, det er da man heller øl over sine kolleger og uttaler til gud og hvermann at dette virkelig er ille. Nettopp derfor lo Nytt på nytts publikum i oktober 2013. Og nettopp derfor ble det rabalder under spelemann-showet i januar 2012.

Plumbo-vokalist Lars Erik Blokkhus sa den gang at han fikk lyst til å kalle låten sin «Møkkamann» for «Mokkamann» når han så på Tshawe og Yosef i Madcon. Denne uttalelsen førte til at Plumbo ble buet ut av salen og noen publikummere forlot visstnok salen i sinne. På nachspielet fikk Blokkhus en øl helt over seg av Terje Winterstø Røthing fra Kaizers Orchestra. Flere kjendiser twitret om hendelsen. Axel Hennie gratulerte med tidenes første rasistisk takketale!!!l, håndballspiller Mia Hundvin kalte Plumbo en gjeng forbanna fjols og NRK-sjef Mads Borch Bugge skrev:

Hverdagsrasisme ble forsøksvis «helgeunderholdning». Jævla møkkafolk!

Kjendisene liker ikke mokkamenn, men fiskeboller har de ingen problemer med. Og jeg har foreløpig ingen problemer med værmeldingen. Jeg ser på NRKs værmelding for å få vite noe om været – enn så lenge.

 

http://tv.nrk.no/serie/nytt-paa-nytt/muhh30002513/11-10-2013