Tore Strømøy svarte på noen private chatmeldinger om overgrepene til Jan-Egil Granfoss, populært kalt Bamsegutt, hvor det tilsynelatende kan se ut som om den populære programlederen bagatelliserer dette.

– Jeg prøvde å svare på noen spørsmål til private i det mediestormen tok av. Det var ikke lurt, skriver Tore Strømøy på e-post til Medier24. 

Strømøy skriver blant annet at mannen i 60-åra «i 1991 ble beskyldt for å ha berørt noen unger under lek» og «at han ikke var farlig for ungene på noen måte».

Nå beklager «Tore på sporet» meldingene.

– Jeg skriver vel at dette skjedde under lek, og mente at dette skal ha skjedd når unger kom til Bamsegutt for å leke. Jeg har ingen grunn til å tvile på barna og innholdet i saken. Den tar jeg på alvor. Om det ser ut som noe annet, beklager jeg det, skriver Strømøy, som legger til:

– Mine korte meldinger var ikke ment for offentlig publisering. Hadde jeg visst det, hadde jeg selvsagt ikke formulert meg så teit.

Han skriver også at det er helt greit at folk er uenige i hans og NRKs vurdering av innholdet i serien om Bamsegutt.

– Jeg får også meldinger fra folk som enige. Vi gjorde valg. Vi prøvde ikke å lure unna noe, skriver Strømøy.

NRK trekker dokumentaren «Ingen elsker Bamsegutt»

Han mener videre at det er samfunnets feil at Bamsegutt er den han er.

– Bamsegutt er et produkt av samfunnets svikt. Du finner svar på alle hans feilgrep i historien. Og det mener vi kommer godt fram i serien. For det er en grunn til at ingen elsker bamsegutt. Han tråkker mye feil. Fordi han ikke vet bedre. Spørsmålet er om ikke han også fortjener en ny sjanse og hjelp. Det er jo det serien handler om.

Strømøy mener trusler er mer alvorlig enn dommen Bamsegutt fikk.

– Om folk syns det er ok å vipse penger til en som har truet med at blodet skal flyte hos Nav, men ikke lenger ok når de hører om en betinget sedelighets dom for 32 år siden, utført av en fyr som ikke forsto grensesetting, så er jo det opp til hver enkelt, skriver han, og legger til:

– Det er skremmende å se hva folk sprer på sosiale medier.  Husk at dette kan få fatale følger for folk! Selvsagt er dette tøft for en familie som sliter fra før. Jeg mener uansett familien fortjener hjelp. Det er vi som har skapt Bamsegutt med alle hans feil og mangler. Det er seriens budskap. Jeg håper mediene husker det, avslutter Strømøy.

Document sendte for noen dager siden flere spørsmål til Tore Strømøy, som programlederen har valgt å møte med taushet.

Både nordmenn som tradisjonelt har hjulpet andre nordmenn i nød på Filippinene, og sjømannspresten, ønsker ikke å kommentere noe om Bamsegutt.

Document har også kontaktet politiet på Filippinene, som sier at hvis de hadde visst om sedelighetsdommen til Bamsegutt, så er det tvilsomt om han hadde sluppet inn i landet.
Kjøp billetter til lesermøtet her!

 

Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.