Faksimile fra NRK TVs nettsider av programmet «Ingen elsker Bamsegutt» med Tore Strømøy. Foto: Faksimile NRK TV / NTB

Pressens Faglige Utvalg (PFU) mener NRK har brutt tre punkter i Vær varsom-plakaten med dokumentarserien «Ingen elsker Bamsegutt».

Dokumentarserien «Ingen elsker Bamsegutt» ble kilde til mye trøbbel og bråk, ikke minst for NRK.

Nå er kanalen felt i FPU, Pressens faglige utvalg, for sin befatning med den omstridte serien.

Det gjelder punktene 2.2, 3.2 og 4.8 i det aktuelle regelverket, som handler om uavhengighet og integritet, opplysningskontroll og kildebredde og hensynet til barn.

NTB melder om saken.

Det var generalsekretær Elin Floberghagen i Norsk Presseforbund som tok i bruk initiativretten sin og klaget NRK-serien inn for presseorganet PFU.

PFUs medlemmer var i stor grad enige om at serien brøt med 4.8 om hensynet til barn, og på 3.2 om opplysningskontroll.

Også programleder Tore Strømøy har vært sterkt i fokus etter denne serien, og han har selv flere ganger uttalt at det hele har endt opp som en stor belastning for ham.

I FPU var det en del diskusjon rundt punkt 2.2 om uavhengighet og integritet og hvorvidt nettopp programleder Tore Strømøy inntok en partsrolle i saken.

«Ingen elsker Bamsegutt» ble trukket av NRK kun fire dager etter at det ble publisert, da det kom kraftig kritikk mot serien.

Den vil med andre ord ikke huskes blant NRKs største suksesser i senere tid. Det ble betydelig intern oppvask i kanalen i ettertid.

I serien forteller programleder Tore Strømøy om en uføretrygdet mann med filippinsk kone og deres sønn. Familien kom seg ikke hjem fra Filippinene på grunn av trøbbel med norske myndigheter.

Det ble etter hvert kjent at mannen hadde en sedelighetsdom mot seg fra 1991, og at NRK visste om denne, men at de bevisst utelot det fra serien.

NRK har selv satt i gang en internevaluering av prosessen rundt «Ingen elsker Bamsegutt». Til Medier24 sier kanalens etikkredaktør Per Arne Kalbakk at konklusjonen av denne blir klar før påske.

Document har tidligere ved flere anledninger omtalt spetakkelet omkring denne serien og de involverte, se blant annet artikkel under.

Les også: 

NRK trekker dokumentaren «Ingen elsker Bamsegutt»

 

Bestill fra Document i dag:

Kjøp Jean Amérys bok!

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.