Det er den norsk-albanske 25-åringen Egzon Avdyli, tidligere talsmann for islamistgruppen Profetens Ummah, som er blitt drept i kamphandlinger Syria, melder NRK.

Avdyli kom til Norge da han var ung, og er oppvokst i østlandsområdet. Han har tidvis vært talsmann for den radikale ekstremistgruppa Profetens Ummah i Norge, men har vært mindre aktiv i offentligheten den siste tiden. Han skal ha dratt til Syria på nyåret for å delta i såkalt hellig krig.

Avdyli var i 2012 med på en pressekonferanse som Profetens Ummah selv betegnet som et oppvaskmøte med pressen. Avdyli sa da at at gruppen hadde blitt utsatt for en «heksejakt», og at gruppen ikke hadde noe å skjule.

Sett i forhold til folketallet, er det mange som dratt på jihad til Syria. Hvor mange vet man ikke:

Etter det NRK kjenner til skal mellom 5 og 10 nordmenn være drept i Syria. Ifølge PST hadde rundt 40 personer reist fra Norge til Syria per november i fjor, men tallet er trolig høyere.

Det er vanskelig å komme med et nøyaktig tall, ettersom norske myndigheter ikke har en eksakt oversikt hvor mange nordmenn som har reist til det krigsherjede landet.

Men pytt, hvis internasjonal statistikk over tidligere ekstremistveteraner antyder at det bare er hver niende som er troende til å begå eller medvirke til terror etter retur, så er det kanskje høyst fem personer det er tale om? Kanskje ti hvis de er flere enn antatt, eller sintere i Norge enn andre steder?

 

Tidligere Profetens Ummah-talsmann drept i Syria

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂