Norsk-albaneren Egzon Avdyli. Privat foto.

OSLO TINGRETT: 42-åringen som ble pågrepet i Bærum onsdag, mistenkt for terrorfinansiering, er varetektsfengslet for fire uker med brev- og besøkskontroll av Oslo tingrett.

Mannen er siktet for å ha støttet IS ved å ha sendt penger til Syria, opplyser seniorrådgiver Martin Bernsen i PST.

Kjennelsen fra tingretten er i tråd med politiadvokat i PST Thomas Bloms krav.

42-åringen bor i Bærum og er norsk statsborgerer. Han er onkelen til norsk-albaneren Egzon Avdyli, som kjempet for IS i Syria, og som har tilhørt ledelsen i Profetens Ummah. Avdyli ble meldt drept i kamp i april 2014.

Mannen erkjente ikke straffskyld i retten. Han innrømmer å ha sendt penger til en venn i Syria, men sa at dette var penger vennen trengte for å flykte fra IS.

– Han er fiende av IS. IS skulle drepe ham, og han trengte derfor penger til flukten, sa 42-åringen i retten.

På spørsmål om han hadde bevis for dette, sa han at han hadde «masse bevis» i form av chat-meldinger på mobilen. Han ville imidlertid ikke oppgi passord slik at PST kunne låse opp mobilen, som ble beslaglagt i husransaking i går. Han vil heller ikke gi ut passord for å låse opp andre elektroniske medier som skylagring.

Han aksepterte imidlertid at hans forsvarer Svein Holden kunne gå i dialog med PST for å finne en måte å hente ut bevis fra mobilen uten at annen, privat informasjon kom ut.

Politiet pågrep i går onsdag to personer i Bærum mistenkt for terrorfinansiering. Den ene ble løslatt etter avhør, mens 42-åringen ble avhørt først torsdag, da han ikke ønsket å forklare seg onsdag.

Begge de pågrepne er siktet for overtredelse av straffelovens paragraf 135 – terrorfinansiering.

42-åringen ble i 2015 dømt til fire måneders fengsel for brudd på våpenloven etter at han i 2014 forsøkte å gjemme et haglegevær i et skogholt i Bærum. Våpenet skal ha tilhørt Egzon Avdyli, ifølge VG.

 

Oppdatering 16.00: I en tidligere utgave av denne artikkelen ble det feilaktig oppgitt at siktede sendte penger til Egzon Avdyli.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.