For første gang er noen dømt av en norsk rett for medlemskap i en terrororganisasjon. Norsk-albanske Valon Avdyli (28) og norsk-somalieren Djibril Bashir (30) er dømt av Oslo tingrett til henholdsvis fire år og ni måneder og fire år og tre måneders fengsel.

Aktor hadde bedt om strafferamme rundt fem år.

En yngre bror av albaneren, Vesar Avdyli, ble dømt til syv måneder for å ha gitt matriell støtte til en tredje bror, Egzon, som ble drept i kamp for IS i april 2014.

Ingen er tidligere dømt etter paragraf 147 d, utfallet var derfor imøtesett med interesse.

Alle tre nektet straffeskyld.

Bashir innrømmet å ha sverget troskap til IS, men sa han kun hadde utført nødhjelp. Det hjelper ikke. Etter loven er også det straffbart når det er som medlem av en terrorgruppe.

De tre ble pågrepet 27. mai i fjor.

Avdyli-brødrene anker. Bashirs advokat var ikke tilgjengelig.

Er dommen streng eller mild? Det spørs. Syria-opphold med IS åpner for ganske mye. Tilhørighet og lajalitet gjør at ingen vil røpe hva de har vært med på eller sett. Skulle man dømme på generelt grunnlag – ut fra det som kommer i nyhetene, er ikke en strafferamme på under fem år spesielt streng.

is.krigere.valon.avdyli.djibril.abdi.bashir.

Valon Avdyli (28) ytterst til venstre, med Djibril Abdi Bashir (30) ved sin side, sammen med andre IS-krigere.

Spørsmålet er: Hvordan vil salafistmiljøet reagere på at tre av deres brødre er dømt av en norsk domstol for å ha utkjempet hellig krig? Sosialistene snakket om klassejustis. De anerkjente ikke klassejustis. Salafistene har samme holdning til norske domstoler.

 

http://www.vg.no/nyheter/innenriks/krim/tre-is-tiltalte-nordmenn-terrordoemt/a/23448776/