Oslo tinghus. Foto: Hanne Tolg.

PST mener to tiltalte menn har stått bak finansiering av IS i Syria fra Norge gjennom en fremmedkriger. Minst 450.000 kroner skal ha blitt ført ut av landet.

Det er bakteppet for rettssaken mot to menn på 44 og 32 år som starter i Oslo tingrett tirsdag. Det er andre gang den alvorlige terror­finansierings­paragrafen prøves for norsk rett.

– Men ti-tolv personer er blitt dømt for deltakelse og for å ha gitt økonomisk og materiell støtte til en terrororganisasjon. Det er mange som er dømt for å ha gitt penger eller utstyr, men da ikke etter terror­finansierings­bestemmelsen sier statsadvokat Frederik Ranke ved Det nasjonale statsadvokat­embetet til NTB.

Må ikke bevise
Ranke er aktor i saken og har også tatt ut tiltalen. Selv om det er komplisert og ressurskrevende å etterforske terror­finansiering, er det ikke umulig.

– Vi trenger ikke å bevise at de pengene har gått til terror. Vi trenger bare å bevise at pengene har gått til en person som er tilknyttet en terror­organisasjon. Penger som er ment som veldedighet, kan også være terror­finansiering hvis det går til en person som er tilknyttet en terrorgruppe. Det er det samme som om du har en nær person som kidnappes av IS, og du betaler 200.000 kroner for at vedkommende skal slippe fri. Løsepengene vil være terror­finansiering, sier statsadvokaten.

Nettverk i Tyskland
Saken startet ved at norske finans­institusjoner meldte overføringer inn til Kripos’ enhet for mistenkelige transaksjoner. Det var overføringer som rettet oppmerksomheten mot 44-åringen.

– Parallelt med dette etterforsket tyske myndigheter et nettverk som de mente sendte penger til Syria. 44-åringen ble pågrepet i juni i fjor samtidig som det tyske politiet slo til. Den hovedtiltalte 44-åringen ble siktet for terror­finansiering, sier statsadvokaten.

Mannens kone ble også pågrepet og varetekts­fengslet i noen uker. I parets hjem i Bærum fant politiet store mengder lagringsmedier. Politiet har brukt mye tid på å gjennomgå enorme mengder chatter på albansk.

Ordknapp
44-åringens forsvarer, advokat Svein Holden, er mer ordknapp enn sin motpart i retten.

– Jeg ønsker ikke å gi noen ytterligere kommentar ut over at min klient vil forklare seg om bakgrunnen for transaksjonene under hoved­forhandlingen i Oslo tingrett, sier Holden til NTB.

Den medtiltalte 32-åringen ble også pågrepet i juni i fjor. Da politiet ransaket 32-åringens hus, fant de 390.000 kroner gjemt i madrassen. Han omtales som en velutdannet syrer som kom til Norge i 2014. Ifølge statsadvokaten hevder han å bare ha drevet penge­formidling for venner.

– Han er tiltalt for ulovlig formidling av betalings­tjenester. Det er en form for bankvirksomhet uten konsesjon han har drevet. Dette nekter han straffskyld for, sier Ranke.

 

Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.