En av de to brødrene som i fjor sommer ble pågrepet, siktet for oppfordring til terror og deltagelse i al-Qaida, ble mandag tiltalt. De er begge norske statsborgere, og ble i mediene konsekvent omtalt som «norske» etter pågripelsene i Norge og Bulgaria.

Påtalemyndigheten jobber fremdeles med tiltalen mot hans yngre bror (19).

– Det pågår fortsatt etterforskning mot broren, og saken mot ham er ikke påtaleavgjort, sa statsadvokat Frederik Ranke mandag.

«To norske menn siktet for å støtte al-Qaida» konstaterte NTB 1. juni i fjor (gjengitt av Dagsavisen).

VG holder fremdeles på at brødrene er «norske»:

Skjermdump, VG 24. april 2023.

Brødrene omtales i en tidligere dom som tilhengere av terrororganisasjonen IS, skrev Document i fjor.

Politiet bekreftet da at mennene er norske statsborgere:

– De er begge norske statsborgere. Det var en samkjørt operasjon grytidlig i går morges i Oslo og Bulgaria, i en mindre by utenfor hovedstaden. Operasjonen ble ledet av PST i samarbeid bulgarsk politi og Oslo politidistrikt, sier Martin Bernsen i PST til VG.

På spørsmål om de to er født i Norge, svarte politiadvokat Blom at han «mener de er det». (VG)

Terrortiltalt «norsk» 23-åring: – Lynkurs i drap og angrep med kniv

Pakistansk bakgrunn

Document gjennomgikk i juni i fjor flere tidligere dommer og kjennelser, samt annen dokumentasjon, og kunne avsløre at de to brødrenes far har pakistansk bakgrunn. Etter alt å dømme har moren samme landbakgrunn. De har alle typisk pakistanske navn.

Også tiltalen antyder en link til Pakistan:

– Gjennom Hurras Al-Tawheeds kanaler på ChirpNews og GNews bidro han til å publisere terrororganisasjonen TTPs (pakistansk Taliban) budskap om blant annet drap og gjennomførte terroraksjoner i Pakistan i april 2022.

Tiltalen inneholder også en referanse til Kashmir: «There are more brothers from Al-Qaeda going to kashmir and India.» Pakistan har vært i konflikt med India om Kashmir siden 1947.

Far dømt for æresvold

Familiefaren ble for tre år siden dømt i en stygg mishandlingssak. Han fikk fengsel i fem år og tre måneder for psykisk og fysisk mishandling av sin ektefelle, fem sønner og to nieser over mange år. Volden var motivert av et ønske om å bevare familiens ære, fastslår Oslo tingrett i dommen, som ble stadfestet av Høyesterett i juni 2020.

Fra dommen:

I skjerpende retning må det også legges vekt på at både den fysiske og psykiske mishandlingen som tiltalte er funnet skyldig i, må anses å ha sin bakgrunn i hans æresfølelse. Det må etter bevisførselen legges til grunn at han mente at det var hans rett å øve vold mot ektefelle, barn og andre som hørte til hans husstand. Samtidig fremkom det at tiltalte var opptatt av at konflikter skulle løses innen familien og at han uttrykte at hverken politi eller barnevern var til å stole på. Dersom det ble kjent utad at det var problemer i hjemmet, ville det, siden han som eldste mann i familien var den som bestemte, medføre tap av ære for både ham og familien.

Flere av de fornærmede i saken gikk i retten tilbake på sine forklaringer om mishandling. Tingretten slo fast at de hadde blitt presset til å trekke tilbake forklaringene sine, og dømte familiefaren for forsøk på å påvirke vitner og å hindre etterforskning.

Slag med knyttneve og gjenstander

Familiefaren utsatte sønnene for fysisk vold som slag med flat og knyttet hånd, og slag med gjenstander som tresleiv, sandaler og sko. Dommen fastslår også at han med forsett mishandlet sin kone, samt at han gjentatte ganger truet med å slå eller drepe en av sønnene, moren eller brødrene.

I familiens hus bodde også flere unge jenter som familiefaren er onkel til, og han ble i samme sak dømt for å ha slått to av niesene med flat hånd og knyttet neve. Han skal ha kalt dem horer og nektet dem å ha normal fritid i og utenfor hjemmet, og normal adgang til å være sammen med venner.

En av flere ganger politiet rykket ut til familiens hjem, fortalte to av de fem sønnene i familien (nå 28 og 29 år) politiet at de tre øvrige brødrene var tilhengere av terrororganisasjonen IS. Fra tingrettsdommen: «De fortalte at både [23-åringen], [19-åringen] og [en 16-årig bror] var tilhengere av IS.»

Rettssaken mot 23-åringen starter i Oslo tingrett 22. mai. Det er satt av 18 rettsdager til saken.

 

Kjøp bøker fra Document!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.