Maskert spansk politi pågriper den 16. desember 2014 en kvinne i det oversjøiske territoriet Melilla, som grenser til Marokko, i forbindelse med en aksjon mot forsøk på rekruttering av fremmedkrigere til den islamske staten i Syria og Irak. Foto: Jesus Balsco de Avellaneda / Reuters / Scanpix.

En av de viktigste grunnene til at italienske sikkerhetsmyndigheter så med stor uro på den ulovlige mennesketrafikken over Middelhavet, som nå er redusert til nesten ingenting for Italias vedkommende, var mistanken om at smuglerrutene ble benyttet av jihadister som ønsket å ta seg til Europa.

At denne uroen ikke var ubegrunnet, fikk sitt hittil blodigste bevis under terrorangrepene i Paris den 13. november 2015.

Men risikoen vedvarer, og to forhold er svært relevante i så måte.

For det første har den islamske staten (IS) tapt nesten alt sitt terreng i Irak og Syria. Dit hadde tusenvis av fremmedkrigere reist fra flere verdensdeler – vår egen inkludert. Mange av dem som ikke ble drept i kampen for «kalifatet», er nå tilbake i sine hjemland.

For det andre finnes det nå en operativ migrantrute fra Afrika til Europa mellom Marokko og Spania.

Disse to opplysningene sett i sammenheng tegner ikke noe pent portrett av Marokko. Det er verdt å huske på at antallet fremmedkrigere IS rekrutterte fra Marokko, er blitt estimert til 1700 personer.

Flere hundre av disse skal nå være tilbake i Marokko. Og jihadister fra andre land i islambeltet som har ambisjoner om å gjennomføre terror i Europa, vil kunne benytte Marokko som transittland.

Etter alle solemerker vil det altså befinne seg et betydelig antall blodtørstige jihadister i Marokko, og det er naturlig at disse vil drive rekrutteringsforsøk i menneskestrømmen som passerer forbi.

Dette gjør Marokko til et brennpunkt. Alle som driver et minimum av sikkerhetstenkning, forstår dette. Og terrorangrepet i Barcelona burde ha vært en vekker. Så hvorfor kan ikke europeiske myndigheter fortelle det til sine borgere?

Det er ikke usannsynlig at de to stakkars jentene er blitt ofre enten for IS-veteraner eller for nylig radikaliserte terroraspiranter som så muligheten til å komme i gang med å drepe vantro.

Å dømme etter gevantene og oppsynet på de mistenkte for den forferdelige ugjerningen, var den islamistiske overbevisningen allerede på plass.

 

Støtt Document

Vi setter stor pris på om du kan gi et månedlig beløp. Du kan nå enkelt sette opp fast trekk med bankkort:

[simpay id=»280380″]

For andre bidragsmåter, se vår Støtt Oss-side.