Stillbilde: TV4 Nyhetsmorgon / YouTube.

 

Sverige har i flere tiår fungert som base for rekruttering av voldelige jihadister som har vært involvert i terror utenfor landets grenser. Det sier forsker ved Försvarshögskolan Peder Hyllengren til Sveriges Television (SVT) i forbindelse med at straffesaken mot lastebilterroristen i Stockholm, Rakhmat Akilov, kommer opp for retten.

Några misstänks för att ha haft centrala roller i de internationella islamistiska terrornätverken. Mohamed Belkaid med svenskt uppehållstillstånd och bosatt i Märsta under några år, samt Osama Krayem från Malmö, som misstänks för medverkan i terrorattentaten i Paris 2015 och Bryssel 2016 är två exempel.

Hyllengren påpeker også at anslagsvis 300 fremmedkrigere siden 2011 har reist fra Sverige til Syria eller Irak, hvilket sett i forhold til folkemengden er det nest største antallet i Europa.

Enligt Peder Hyllengren innebär det att hundratals svenskar har byggt upp kontakter med våldsbejakande jihadister från andra länder och kommit in i olika terrorceller som utfört attentat runt om i Europa.

På spørsmål fra SVT om hva som gjør Sverige til en «hotspot» for jihadister, gir forskeren et ullent svar:

– Det har funnits möjligheter att agera från Sverige och så har det funnits nyckelpersoner som har drivit på på ett sätt som man inte riktigt kunnat se i alla europeiska länder.

En ytterligare orsak är att lagstiftningen, enligt Peder Hyllengren, har släpat efter och det har, enligt honom, lett till att de jihadistiska nätverken har kunnat verka relativt ostört i Sverige.

Saken er naturligvis at Sverige har en rekke segregerte bostedsområder dominert av muslimsk innvandrerbefolkning, som andre personer – og såvel forretninger som institusjoner – forlater, hvor rekruttering til terror kan pågå uforstyrret i omgivelser som er mottagelige for budskapet.

Det politiske klimaet i Sverige har etter Hyllengrens oppfatning også bidratt negativt. Det fantes ganske enkelt ikke samme aksept for å utpeke jihadister som fiender:

– Man riskerade att bli utpekad som rasist på ett sätt som man inte såg i andra europeiska länder. Där var den här frågan lika okontroversiell som vikten av att bekämpa nazism och högerextremism. Men i Sverige tog det lång tid innan det gick att diskutera jihadismen på samma sätt som vi under lång tid diskuterat nazism, säger Hyllengren.

Meningsklimaet har ikke vært fullt så totalitært i Norge som i Sverige, men sløvheten har heller ikke vært noe mindre.

Jihadister har i lang tid også reist ut fra Norge for å begå terror utenlands, gjerne uten at dette har avfødt noen som helst refleksjon fra norsk side, som da den somaliske asylsøkeren Ikrima al-Muhajir var involvert i terrorangrepet mot Westgate-kjøpesenteret i Nairobi i 2013.

Fra det at personer bosatt i Skandinavia begår terror ute, til det at de begår terror hjemme, er det ikke noe veldig langt tankesprang, men man foretrekker ikke å se problemer før det er for sent.

 

Kjøp «Den islamske fascismen» av Hamed Abdel-Samad fra Document Forlag her.