Nytt

De fire mennene som er arrestert for den grusomme nedslaktingen av Maren Ueland og Louisa Vestager Jespersen i Marokko, var ute etter å drepe turister, opplyser VG. Marokkansk politi fastslår at det handler om terrorister.

Det kom frem under en pressekonferanse søndag der nye detaljer om etterforskningen ble kjent.

– Ofrene ble tilfeldig valgt. Ifølge etterforskerne var de ikke ute etter å drepe den norske og danske turisten spesifikt, men de var der for å drepe turister, sier talsperson for politiet, Boubker Sabik

De fire hadde sverget troskap til den islamske staten (IS), og en av dem var allerede terrordømt, men ute igjen fra fengsel:

– Han ble arrestert i 2013 for å rekruttere ekstremister. Han ble dømt til to års fengsel, og løslatt i 2015.

Sabik er nøye med å presisere at det ikke forelå noen direkte ordre fra IS:

Han avviser at de fire mennene hadde fått ordre fra IS om å utføre drapene. Ingen av de fire skal i følge politiet ha reist til krigssoner som fremmedkrigere tidligere.

– De var ensomme ulver som bestemte seg for å utføre dette terrorangrepet.

Etter det VG skriver, er det ingen tegn til at den marokkanske politimannen under pressekonferansen ble konfrontert med at IS har oppfordret alle til å angripe vestlige mål.

Den canadiske journalisten, kommentatoren og forfatteren Mark Steyn har uttalt at bruken av begrepet «ensom ulv» om jihad-terrorister tjener til å se på islamske terrorangrep som isolerte, lokale hendelser og ta oppmerksomheten bort fra at radikal islam er et problem.

Terrordrapene i Marokko er en påminnelse om den latente sikkerhetstrusselen fra fengslede jihadister som en dag kommer på frifot. Denne gruppen ekstremister er særdeles vanskelig å bringe på rett spor, og består bare i Vest-Europa av mange hundre personer.

Vestlige turister i muslimske land har med jevne mellomrom vært mål for islamske terrorister siden Luxor-massakren i 1997. Den 18. mars 2015 ble 21 mennesker, de fleste av dem vestlige turister, drept i Bardo-museet i Tunis. Den 26. juli samme år ble 38 mennesker, 30 av dem briter, massakrert ved et hotell i Sousse, Tunisia.

 

Kjøp «Den islamske fascismen» av Hamed Abdel-Samad fra Document Forlag her.