Nytt

Begravelsen av politioffiseren Bernaud Altrame gjorde dypt inntrykk på franskmenn. Foto:  Ludovic Marin / Reuters / Scanpix

Frankrike har satt 78.000 personer på en liste over personer de mener kan være en sikkerhetsrisiko. En tysk parlamentariker fra det venstreorienterte partiet Die Linke, mener Frankrike misbruker Schengen-landenes database.

Andrej Hunko sammenligner med antall fremmedkrigere som kun handler om noen hundre. Mer relevant er den såkalte S-listen som omfatter 12.000 personer. Dette er islamister som har vist konspirative jihadist-tendenser.

Frankrike har satt 78.000 personer på trussel-liste og mener at de kan utgjøre en sikkerhetsrisiko. Listen deler de med andre europeiske land.

134.000 navn er nå å finne i Schengen-landenes felles database (SIS) over personer som blir sett på som en trussel, og over halvparten av dem er oppført av Frankrike.

Den tyske parlamentarikeren Andrej Hunko mistenker at Schengen-landene legger ulike kriterier til grunn for oppføring av personer på lista og har bedt det tyske innenriksdepartementet om å undersøke saken.

– Økningen kan ikke forklares med trusselen om islamistisk terror alene. Europol opererer med et firesifret antall bekreftede fremmedkrigere, mens økningen i antallet navn på SIS-lista er flere ganger høyere, konstaterer Hunko.

Han mener enkelte land fører opp mange som ikke utgjør noen sikkerhetsrisiko for å kunne bekjempe vanlig kriminalitet. Det franske politiets mange oppføringer kan tyde på misbruk av systemet, sier han.

SIS er ikke den samme som Europols database over personer som kan utgjøre en potensiell terrortrussel, men databasen benyttes langt oftere.

Databasen inneholdt i 2015 under 70.000 navn, men vokste til 134.662 navn i fjor. Da ble den sjekket hele 5 milliarder ganger, opplyser lederen for EU-LISA-byrået, Krum Garkov. (NTB)

Forlenger indre grensekontroll

Frankrike har bestemt seg for å fortsette med indre grensekontroll i Schengen fram til utgangen av oktober på grunn av «vedvarende terrortrussel».

Det bekrefter EU-kommisjonen.

–Vi fikk beskjed av Frankrike denne uka, sier en talsperson for EU-kommisjonen til AFP, som svar på spørsmål om hvorvidt Frankrike ville forlenge den midlertidige grensekontrollen utover den nåværende utløpsdatoen 30. april. (NTB)