EU-kommisjonen gjentar kravet om at den midlertidige grensekontrollen i Norge og flere andre land må avsluttes.

– Det er på tide å gå tilbake til normalen. Den midlertidige grensekontrollen må avsluttes, sa EUs innvandringskommissær Dimitris Avramopoulos da han ankom til EUs justis- og innenriksministermøte i Brussel torsdag.

Norge, Danmark, Sverige, Tyskland, Frankrike og Østerrike har alle innført midlertidig kontroll på indre grenser i Schengen.

Den norske grensekontrollen gjelder ferjer som ankommer fra Danmark, Sverige og Tyskland. Kontrollen ble innført i kjølvannet av flyktningkrisen i 2015 og ble nylig forlenget til 12. mai 2018.

Kontrollregimet ble diskutert over lunsj på ministermøtet torsdag.

Norge deltok på lunsjen og var representert av statssekretær Thor Sættem (H). Han forsvarer Norges beslutning om å fortsette med grensekontroll i 2018.

– Vi må ha kontroll på migrasjonsstrømmene. Derfor har vi valgt å forlenge, sier Sættem til NTB.

– Identiteten til en veldig stor andel av migrantene som befinner seg i Europa, er uavklart. Det har stor sikkerhetsbetydning for Norge at vi kjenner identiteten til dem som kommer, sier han.

I en ny framdriftsplan antyder EU-kommisjonen at kontrollene bør fjernes innen sommeren neste år.

 

Kjøp Kent Andersens bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂