Etter den såkalte flyktningkrisen i fjor innførte Schengen-landene Norge, Sverige, Danmark, Tyskland og Østerrike midlertidige grensekontroller som flere ganger er blitt forlenget. Nå anbefaler EU-kommisjonen ytterligere tre måneders forlengelse, opplyser NTB.

Kommisjonen legger nå fram sin anbefaling for EUs ministerråd, som tar den endelige beslutningen i saken.

De fem landene sendte i forrige uke et felles brev til EU-kommisjonen der de ba om tillatelse til å fortsette med kontrollene.

 
1024px-grenzu%cc%88bergang_republik_o%cc%88sterreich_1
 
I den grad en slags normalitet vender tilbake i «velferdsparadisene» som er med i en sammenslutning som priser grenseløsheten, skjer det altså fordi disse oppgir ideologien og gjeninnfører grensene.

Man nærer fortsatt illusjoner om at dette ikke trenger å bli permanente ordninger:

Kommisjonen mener situasjonen ennå ikke er fullt ut normalisert etter fjorårets store flyktningstrømmer.

– Vi arbeider hardt for at alt skal fungere som normalt igjen i Schengen-området så snart som mulig, og vi har gjort store framskritt. Men vi er ikke helt i mål. Derfor foreslår vi en begrenset forlengelse, sier EU-kommisjonens visepresident Frans Timmermans.

Spørsmålet er om man ikke venter på Godot. De indre grensekontrollene kan oppheves når EU får kontroll på yttergrensen, uttaler EUs innvandringskommissær Dimitris Avramopoulos.

Forlengelsen av grensekontrollen er av stor betydning for de nordeuropeiske landene, men akkurat som med asylsøkerne som fordeles fra Italia til Norge, er medieinteressen laber. Fenomenet inviterer til refleksjoner over den grenseløse verdens sammenbrudd. Lærdommen er at grenser er nødvendige. Det er muligens ikke så behagelig?

 

Nettavisen/NA24 (NTB)

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂