I dette arkivbildet fra 31. mars 2019 stiller kvinner innbyggere fra tidligere islamske statlige områder i Syria opp for å få hjelpeforsyninger i Al-Hol leiren i Hassakeh-provinsen, Syria. Foto: Maya Alleruzzo / AP / NTB Scanpix

13 franske kvinner som satt fengslet i Syria mistenkt for å være jihadister og IS-tilhengere, har rømt, opplyser en fransk organisasjon.

Blant rømlingene er Hayat Boumedienne, som var kjæresten til mannen som i januar 2015 drepte fire personer i et jødisk supermarked i Paris, to dager etter angrepet på satiremagasinet Charlie Hebdo.

Det er Senter for terroranalyse (CAT) i Paris som onsdag oppgir at hun og tolv andre franske kvinner har rømt. De fleste satt fanget i leirene Al-Hol og Ain-Issa i Nord-Syria, og til sammen utgjør de en tidel av de franske kvinnene som holdes fanget i Syria fordi de mistenkes for å være IS-tilhengere.

Dette viser at lokale myndigheter i Syria ikke kan garantere at utenlandske jihadister forblir fanget, mener Jean-Charles Brisard, en av CATs grunnleggere.

– Den største risikoen er at jihadister vil spre seg og enten styrke jihadistiske organisasjoner i Syria eller Irak, forsøke å starte hellig krig et annet sted, eller, i noen tilfeller, vende tilbake i hemmelighet til Europa og gjennomføre angrep der, sier han.

Ifølge Brisard er det flere andre kjente kvinner blant dem som har rømt.

– Noen var gift med kjente jihadister, andre laget propaganda og dukket opp i magasinene til IS, sier han.

Kjøp bøker fra Document Forlags utsøkte utvalg her!

Finn flere titler på forlagssiden!

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

Støtt oss fast med Paypal:


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.