Arkivfoto fra leiren al-Hol i Syria, som huser mange militante muslimer og jihadister med bakgrunn fra terrorgruppen Den islamske staten (IS). Fotograf: Maya Alleruzzo, AP-NTB.

Ekstremistgruppa IS gikk aggressivt ut og rekrutterte utenlandske kvinner. På det meste utgjorde utenlandske kvinner og barn rundt en av fire IS-tilknyttede.

– I hele sin periode anslås det at ISIL tiltrakk seg 52.800 fremmedkrigere. Av dem var mellom 13 og 16 prosent kvinner, altså rundt 6.800 utenlandske kvinner, sa professor Brynjar Lia i midtøstenkunnskap ved Universitetet i Oslo.

Han er rettsoppnevnt sakkyndig og vitner fredag i terrorrettssaken mot en 30 år gammel kvinne som er tiltalt for å ha deltatt i IS i rundt seks år. I denne perioden var hun gift med tre fremmedkrigere i Syria og fikk barn med to av dem.

Kvinnen nekter straffskyld og har forklart at hun ikke gjorde annet enn å være hjemme, lage mat, vaske klær og stelle barna. Dessuten var bun fullstendig underlagt sine suksessive ektemenn og kunne i realiteten ikke bevege seg noe sted uten en mannlig verge ved sin side.

– Kvinners rolle i IS var primært å være kone og mor. I forskningen opereres det med formuleringen «enabler of jihad» – at kvinnen muliggjør jihad fordi de ikke bare er gode ektefeller, men fordi de også føder barn som igjen oppdras til å være fremtidige soldater for kalifatet, sa Lia.

Han poengterte at IS aktivt brukte kvinner i sitt propagandaarbeid og la stor vekt på hvor viktig kvinner var til å skape og bygge en ny generasjon med jihadister.

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

Støtt oss fast med Paypal:


 

Kjøp «Den islamske fascismen» av Hamed Abdel-Samad fra Document Forlag her.

Kjøp Hege Storhaugs bok «Islam. Den 11. landeplage» fra Document Forlag her!

Svenske imamer. Kjøp Islamismen i Sverige her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.