Abdulkarim OmarFoto: Rodi Said/Reuters/Scanpix

I starten av mars vil mellom 1.000 og 2.000 utenlandske fremmedkrigere bli stilt for retten av kurdiske myndigheter i det nordøstlige Syria, melder Aftenposten.

Det er utenrikssjef Abdulkarim Omar i de lokale selvstyremyndighetene som erklærer at de vil legge om politikken, skriver avisa.

Overfor finske myndigheter har han informert at rettssakene vil starte i mars måned.

– Vi har nå besluttet å stille de utenlandske IS-krigerne for retten. Vi begynner i begynnelsen av mars, skriver han i et Facebook-innlegg, som Aftenposten siterer.

Dermed gjør de kurdiskdominerte selverklærte myndighetene i det nordøstlige Syria en helomvending. Til nå har de sagt at de ikke har kapasitet til å straffeforfølge disse mennene selv, og hittil har få land vært villige til å hente hjem sine statsborgere for å straffeforfølge dem.

I prosessen med å straffeforfølge de utenlandske fremmedkrigerne vil trolig de lokale terrordomstolene bli brukt, ifølge Aftenposten. Disse domstolene har ikke dødsstraff.

En dommer opplyser til avisa at alle land som har fremmedkrigere i Syria, vil få anledning til å sende en forsvarer og en observatør, og at pressen vil få lov til å være til stede.

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt Oss-side.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂