Deir Al Zor i Syria den 5. mars 2019: En gutt venter sammen med sin mor i kø for å få humanitærhjelp etter å ha forlatt Baghouz ved den islamske statens (IS) fall. Hvor er denne karen om ti år? Foto: Rodi Said / Reuters / Scanpix.

Nyheten om at mer enn ett tusen fremmedkrigere som sitter i fengsler kontrollert av Syrian Democratic Forces (SDF) i det kurdisk-kontrollerte området i det nordøstlige Syria, vil bli stilt for retten av kurdiske myndigheter, aktualiserer spørsmålet om hva som vil skje med familiene deres, samt hva slags sikkerhetstrussel alle sammen utgjør.

Il Fatto Quotidiano skriver at det foruten de fengslede fremmedkrigerne finnes flere enn 4000 kvinner og litt under 10.000 barn av fremmedkrigerne. De fleste av disse befinner seg i Al Hol-leiren i Syria.

Det er lett å tenke seg at mange av disse til sammen mer enn 15.000 personene vil utgjøre en terrortrussel i lang tid. Hvor mange av de over tusen fremmedkrigerne vil bli sittende lenge i fengsel? Og hvor vil det bli av familiene?

Særlig vanskelig er det ikke å tenke seg hevnlystne barn av fengslede krigere som allerede ødelagt i barndommen vil forsøke å hevne seg på verden når de blir større. Konene skal man heller ikke kimse av. Glem ikke de tsjetsjenske «sorte enkene».

Hvilke deler av verden kan det bli tale om?

Den italienske avisen kan opplyse at de mer enn 15.000 tidligere innbyggerne i det nå styrtede kalifatet har tilknytning til 54 forskjellige land. De største gruppene har tilknytning til Tyskland, Frankrike, Nederland og Sverige.

Det er lite trolig at de tre førstnevnte landene er særlig interessert i å importere en fiendtlig hær aldeles frivillig.

Men kanskje Sverige er tilstrekkelig suicidalt til å gjøre noe slikt? Abid Raja, Trine Skei Grande og Knut Arild Hareide kan også forventes å ønske familiene til fremmedkrigere med norsk tilkytning tilgivende velkommen med raushet, klem og ullteppe i vårt eget land.

Man får vel tro at noen med vettet i behold setter foten ned for det, skjønt det er ikke så lett å få øye på mange av slagsen om dagen. Illegal migrasjon til Europa eller regruppering sammen med IS i Afrika er uansett sannsynlige fremtidsutsikter for flere av de 15.000. Vestlige etterretningstjenester risikerer å få en jobb de ikke har kapasitet til å gjøre.

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt Oss-side.

 

Forhåndskjøp «Vitne til vanvidd» av Peder Jensen i oppdatert utgave til spesialpris her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂