Nytt

IS-fanger i Ain Issa-landsbyen nord for Raqqa 24 juni 2017. Foto: Goran Tomasevic/Reuters/Scanpix

Den kurdiske YPG-militsen og SDF tok 30. desember en celle på fem IS-krigere, deriblant to amerikanere, en ire og to pakistanere.

De planla angrep på sivile som forsøkte å rømme fra deres område.

SDF opplyser i en uttalelse mandag noen av deres soldater oppdaget de fem idet de forsøkte å ta seg ut av krigssonen.

SDF har vært sentrale i å drive IS ut av Nord-Syria. De kontrollerer i dag omtrent det samme områdene som kurderne hadde delvis selvstyre i tidligere.

Ifølge styrken holder de rundt 1.000 fremmedkrigere fanget, samt 550 utenlandske kvinner og 12.00 barn, fra ulike nasjoner.

Mange land er lite villig til å hente fremmedkrigerne tilbake igjen til sine hjemland. Men de syriske kurderne sier de har liten kapasitet til å holde dem fanget særlig lenger. (NTB)

Det er et stort spørsmål hva som skal skje med IS-krigerne og deres familier. Det kan ha vært medvirkende til at USA bestemte seg for å utsette tilbaketrekningen. Det ville tatt seg dårlig ut om kurderne slapp dem ut av mangel på ressurser og de deretter dro  til Europa eller USA og begikk terror.

Nasjonal sikkerhetsrådgiver John R. Bolton er i Israel og Tyrkia og har autoritet til å uttale seg på vegne av presidenten.

Til journalister i Jerusalem sa Bolton søndag at USA ikke har noen tidsplan for når tilbaketrekningen vil skje, men at tidspunktet avhenger blant annet av disse vilkårene.

Boltons uttalelser er første gang det bekreftes fra offentlig hold at planene om å trekke soldatene ut av Syria har blitt sakket ned.

Klar advarsel

Han kom også med en klar oppfordring til Tyrkia.

– Vi mener Tyrkia ikke bør iverksette militæraksjoner som ikke er koordinert med USA, sa Bolton i Jerusalem. (NTB)