NTB

De kurdiske myndighetene nord i Syria har besluttet å utsette et omstridt lokalvalg. Det skjer etter at Tyrkia protesterte og USA ga uttrykk for bekymring.

Lokalvalget skulle etter planen finne sted 11. juni, men er nå utsatt og vil tidligst finne sted i august, heter det i en kunngjøring.

Valget skal etter planen holdes i alle de sju regionene der kurderne har en stor grad av selvstyre.

Den kurdiske valgkommisjonen opplyser at beslutningen om utsettelse «er et svar på forespørsler fra politiske partier og allianser» som har klaget over knapp tid til å drive valgkamp.

Kritikerne frykter at valget skal bidra til ytterligere separatisme nord i Syria, ved at kurderne samler enda mer makt på egne hender, på bekostning av arabere som også lever der.

Kurderne var tidligere undertrykt av Syrias regjerende Baath-parti, men har nå fått stor autonomi og kontrollerer rundt en firedel av landet, også områder der flertallet av innbyggerne er arabere.

Den kurdiske YPG-militsen, som er den væpnede grenen av partiet PYD, dominerer Syrias demokratiske styrker (SDF), regionens de facto hær.

Tyrkia ser på PYD og YPG som forlenget arm av den forbudte kurdiske PKK-geriljaen i Tyrkia, og tyrkiske styrker har siden 2016 gjennomført gjentatte militæroffensiver i nabolandet.

(©NTB)

Les også

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.