Nytt

En profilert norsk-svensk fremmedkriger og IS-rekrutterer er pågrepet i Syria, melder SVT.

Michael Skråmo ble ifølge den svenske TV-kanalen pågrepet mandag av den kurdiske YPG-militsen i området rundt byen Baghouz, det siste IS-kontrollerte området i Syria som nå er i full oppløsning. YPG har foreløpig ikke bekreftet opplysningene.

Skråmo er norsk statsborger med norske foreldre men er født og oppvokst i Göteborg, ifølge ABC Nyheter. Senest i februar opplyste et familiemedlem av Skråmo til Expressen at han heller var villig til å dø ennå overgi seg.

Om lag 3.000 mennesker, både sivile og IS-krigere, har de siste dagene flyktet fra Baghouz på grunn av den pågående offensiven som den USA-støttede SDF-styrken driver.

Skråmo er en av de mest profilerte norsk-svenske fremmedkrigerne som har reist til Syria for å slutte seg til IS. Ifølge svenske medier har han drevet utstrakt propagandavirksomhet og oppfordret til terrorangrep i Sverige. Han skal også aktivt ha rekruttert andre fremmedkrigere.

Skråmo har ifølge Expressen sju barn, hvorav tre av dem er født i Syria. Skolekamerater har tidligere fortalt at han var veldig interessert i hiphop i skoletiden, før han flyttet til Egypt i 2005 og begynte å studere arabisk og religion. Etter dette konverterte han til islam og sluttet seg etter hvert til ekstremistiske ideologier.

PST interessert

PST ønsker å straffeforfølge en norsk-svensk fremmedkriger som er pågrepet i Syria, melder VG.

– Han er en norsk borger som vi har etterlyst internasjonalt for pågripelse, og han er siktet for deltakelse i en terrorgruppe (ISIS), sier kommunikasjonsdirektør Trond Hugubakken i PST til VG.

Svært aktiv

Skråmo har ifølge Expressen sju barn, hvorav tre av dem er født i Syria. Skolekamerater har tidligere fortalt at han var veldig interessert i hiphop i skoletiden, før han flyttet til Egypt i 2005 og begynte å studere arabisk og religion. Etter dette konverterte han til islam og sluttet seg etter hvert til ekstremistiske ideologier.

Mannens kone ble drept i et granatangrep ved årsskiftet. De sju barna holder til i Syria.

Senest i februar opplyste et familiemedlem av Skråmo at han heller var villig til å dø enn å overgi seg.

Oppfordret til terror i Sverige

Skråmo er en av de mest profilerte norsk-svenske fremmedkrigerne som har reist til Syria for å slutte seg til IS. Ifølge svenske medier har han drevet utstrakt propagandavirksomhet og oppfordret til terrorangrep i Sverige. Han skal også aktivt ha rekruttert andre fremmedkrigere.

– Ingen annen svenske arbeider på denne måten. Han har vært med ganske lenge. Han dro til Syria i 2014 og har deltatt aktivt og vært svært synlig utad i IS-propagandakanaler, sier terrorekspert Magnus Ranstorp til TT.