Nytt

Den norsk-svenske IS-jihadisten Michael Skråmo er død, forteller hans mor til Sveriges Television (SVT). Dødsfallet ble rapportert i britiske medier 14. mars. De skrev at han hadde blitt drept i de siste kampene i Baghouz. Skråmo er norsk statsborger men er født og oppvokst i Göteborg.

”Det går inte att föreställa sig den sorg vi känner nu”, sier moren til SVT.

 
Skråmo med ett av sine syv barn

Skråmos søster sier til ITV at han døde i den tro at han hadde gjort det rette. Han hadde også fortalt henne at han skulle reise til Syria og bedt henne om å ikke si noe til moren. Moren hadde støttet ham i konverteringen til islam, men hadde vært knust da han tok med seg kone og barn og reiste til Syria.

Det svenske sikkerhetspolitiet Säpo vil ikke bekrefte eller avkrefte at Skråmo er død:

– Det ligger ikke i myndighetens oppdrag å bekrefte dødsfall, sier kommunikasjonssjef Nina Odermalm Schei til SVT.

NTB skriver:

Det er uklart eksakt hvordan Skråmo skal ha dødd, men ifølge moren døde han av skader han var påført.

Verken PST eller norsk UD kan bekrefte overfor NTB at Skråmo er død.

– Vi er kjent med spekulasjonene, men generelt er det vanskelig å si noe endelig om dødsfall når det gjelder fremmedkrigere. Det er vanskelig å skaffe sikker informasjon, sier seniorrådgiver Martin Bernsen i PST til NTB.

Uklare opplysninger

Skråmo er en av de mest profilerte fremmedkrigerne og IS-rekruttererne som har reist fra Sverige. Han er norsk statsborger med norske foreldre, men er født og oppvokst i Göteborg.

Forrige uke ble det opplyst at Skråmo var pågrepet av kurdiske styrker etter å ha kommet ut fra Baghouz, IS’ siste skanse i Syria. Men opplysningen ble tilbakevist noen dager senere.

– Verken Michael Skråmo eller hans barn er på noen lister over personer som er pågrepet, opplyste den svensk-kurdiske debattanten Kurdo Baksi.

Foreldreløse barn

Skråmo har ifølge medieopplysninger sju barn, hvorav tre av dem er født i Syria. Disse barna er trolig nå foreldreløse ettersom barnas mor også skal være død.

Hva som nå skjer med dem, er uvisst. Skråmos mor og søster har i et intervju med den britiske TV-stasjonen ITV sagt at de er desperate etter å få hentet barna, som er i alderen ett til åtte år, ut av Syria og i trygghet.

Ifølge svenske medier har Michael Skråmo drevet utstrakt propagandavirksomhet og oppfordret til terrorangrep i Sverige. Han skal også aktivt ha rekruttert andre fremmedkrigere.

ITV

Kjøp «Den islamske fascismen» av Hamed Abdel-Samad fra Document Forlag her.