Såkalte æresdrap på frihetselskende muslimske jenter som ikke lar seg kue til familiens sømmelighetsstandarder, er forferdelige. Men frastøtende er det også at de ikke nødvendigvis får fred i døden heller.

Den pakistansk-italienske jenta Hina Saleem ble bare 20 år. I 2006 ble hun knivdrept av sin egen far Mohammed fordi hun levde for vestlig. Med slektningers hjelp gravde han deretter Hina ned med hodet mot Mekka i hagen hjemme – i den nordlige Brescia-provinsen, ikke langt fra Gardasjøen.

Men mordet ble oppklart, faren dømt til 30 års fengsel, to av slektningene til 17 år, og en tredje slektning til to år. Hinas levninger ble siden flyttet til det offentlige gravstedet, hvor graven hennes ble stående uten noe minnesmerke. Familien hadde angivelig ikke råd.

En anonym velgjører syntes det var for galt, og besluttet i fjor å sørge for at den stakkars jenta fikk en gravstein. Og slik skikken ofte er i Italia, ble gravsteinen påført et fotografi av avdøde. Respekten for hennes opphav var kanskje overdreven, all den tid steinen også ble gravert med stjerne, halvmåne og teksten «La tua famiglia» (familien din).

Foto: Facebook.

Der kunne historien ha sluttet, om det ikke var for at Hinas bror Suleman syntes at fotografiet av søsteren var usømmelig, smilende og med blottede skuldre som den unge jenta fremstod. Nå 26 år gamle Suleman røsket da også for noen dager siden vekk fotografiet av søsteren fra gravsteinen.

Brorens opptreden er forferdelig ussel, og den gjør vestlige mennesker målløse. Hina ble drept blant annet fordi hun likte å kle seg vestlig – og sågar hadde italiensk kjæreste, og fra tid til annen drakk alkohol. Hvordan kan noen fjerne fotografiet av henne i vestlige klær fra gravsteinen uten at det oppfattes som moralsk støtte til hennes egen morder av en far?

I brorens kommentarer til italiensk presse er det tydelig at denne formen for moral og et minimum av sensibilitet ikke engang streifer forværelset til hjernen hans. For ham er skammen de bare skuldrene. Han har til hensikt å erstatte bildet med et annet hvor hun er mer tildekket.

Suleman var bare 14 år da Hina ble myrdet, og han ble ikke dømt for medvirkning til forsvinningen av den døde kroppen hennes, hjemme i Pakistan med moren som han var. Han er ustraffet og taler perfekt italiensk. Etter regjeringers kriterier er han perfekt integrert.

Men i virkeligheten ikke i det hele tatt. Det vil alltid forbli en mental avgrunn mellom ham og ekte europeere. Den som gjør det han har gjort, hører ikke hjemme i Europa.

Det eneste man må spørre seg, er hvilken andel av pakistanere i Italia (eller Norge) som ville ha gjort det samme. Ti prosent? Femti? Nitti?

 

Kjøp Christopher Caldwells «Betraktninger over revolusjonen i Europa» fra Document Forlag her.