Nytt

Tinghuset i Haugesund hvor de fire svenskene dukket opp i rettssalen. Foto Øyvind Thuestad.

Dommeren avbrøt rettsforhandlingene da fire svensker entret rettssalen i Haugesund. Etterpå skalv tiltalte, medlem av det kriminelle nettverket La Familia, av frykt.

Politiet, som hadde beredskap for at noe kunne skje under rettssaken i Haugaland tingrett, valgte straks å væpne seg. Da rettssaken fortsatte etter en pause var det flere væpnede politifolk både inni og utenfor rettssalen, melder NRK

– Usedvanlig ubehagelig

– Det var en usedvanlig ubehagelig opplevelse, sier advokat Thor Arne Reitan.

På andre dag av rettssaken mot et medlem av La Familia, akkurat da en tiltalt 20-åring forklarte seg, toget de fire svenskene inn i rettssalen.

Det må ha vært tydelig for rettens aktører at dette ikke var vanlige publikummere, for etter få minutter avbrøt aktor politiadvokat Siri Anne Flindal sin egen utspørring og ba retten ta en pause.

Reitan, som forsvarer en 39-åring som er tiltalt i saken, var rystet.

– Vi var ikke forberedt på at noe sånt kunne skje, og det preget selvfølgelig de som var til stede i rettssalen, sier Reitan.

Advokaten mener det som skjedde var en markering fra de svenske medlemmene i den såkalte enprosentsklubben.

Reitans klient ble tydelig satt ut av det som skjedde. Etter pausen satt han og skalv på plassen sin, skriver NRK.

– Min klient var veldig opprørt over at svenskene kom, sier Reitan.

Væpnet politi inni rettssalen

Politiet besluttet straks å væpne minst fire tjenestemenn. Aktor ba spesielt om væpning inni rettssalen, noe som er svært uvanlig. Tingrettsdommer Helga Haagenvik hadde ingen innvendinger.

I pausen forlot de fire svenske mennene retten og forsvant i en svenskregistrert bil. Politiet har satt igang søk etter bilen.

Politiets operasjonsleder Helene Strand sier dette om hvorfor politiet bevæpnet seg:

– Det har med rettssakens karakter å gjøre. Vi vet ikke hvilke personer vi står ovenfor og hvilken hensikt de hadde med å oppsøke rettslokalene. Politiet har derfor bevæpnet seg for å ha kontroll på situasjonen.

Ifølge Strand var politiet forberedt på at en hendelse som i dag kunne oppstå.

Vold og trusler

Flere av de totalt seks tiltalte forklarte seg i dag. To av dem beskrev et klubbmiljø preget av vold, trusler og ulike avstraffingsmetoder. En av de tiltalte fortalte at han hadde betalt 45.000 kroner og blitt slått som straff. Begge sa at de ønsket å slutte i klubben, men at de ikke våget.

De seks er tiltalt for kidnapping, vold og ran av et sjuende medlem av La Familia.

De tiltalte hevder det er lederen av La Familia Haugesund som står bak alt som har skjedd. Han skal forklare seg i morgen.

 

 

Bestill Douglas Murrays bok “Europas underlige død” fra Document Forlag her!

 

 

Støtt oss

Vi setter stor pris på om du kan gi et månedlig beløp. Dette gir oss en forutsigbar inntekt og gjør oss i stand til å publisere mer og bedre.

Les også