OSLO TINGRETT: Det ble en urolig dag i rettssal 227: To utvisninger, én advarsel, to telefoner beslaglagt av politiet, samt det som trolig er trusler fremsatt mot et vitne i saken.

Seks tenåringer står tiltalt for flere ran og tildels grov vold i Oslo tingrett. Det har ikke gått like smidig hver dag. Allerede tirsdag gav tingrettsdommer Helen Engebrigtsen de tiltalte en kraftig reprimande. En av dem fikk også en advarsel: – Neste gang du gjør noe upassende, utvises du!

Torsdag viste dommeren at hun mente alvor. Hun gav tiltalt nummer 2, Asem, rødt kort, og tiltalt nummer 1, Shafee, gult etter at de to hadde gjort videoopptak i retten. De to skal ha filmet videooverføringen til en skjerm i en annen sal i tinghuset.

Tidligere på formiddagen hadde en publikummer blitt utvist fra retten etter en konfrontasjon med Asem i en pause.

Vitne utsatt for «utilbørlig press»

Det hele startet med et vitne som skulle forklare seg i saken. Vitnets advokat ba om at de tiltalte ikke skulle være til stede under hans forklaring, på grunn av at han var blitt utsatt for «utilbørlig press» fra «noen av de tiltalte», som advokat Marte Svarstad Brodtkorb, forsvarer for tiltalt nummer seks, senere opplyste i retten. Tildragelsen skal ha skjedd dagen før, onsdag.

Vitnets advokat, Håkon Brækhus, ønsker på spørsmål fra Document torsdag kveld ikke å utdype.

– Han gav jo en slags forklaring på det selv i retten, og da er det vanskelig for meg å kommentere det noe mer.

Vitnet var sammen med de øvrige tiltalte under de fleste hendelsene som er omtalt i tiltalen. Han har selv vært siktet i saken, men slapp med en betinget påtaleunnlatelse og ungdomsoppfølgning.

Aktor Jon Inge Engesmo påpekte på tampen av eksamineringen av vitnet at selv om han hadde gitt en detaljert forklaring for retten, så husket han dårlig når det gjaldt navn på involverte.

– Øyekontakt og sånn

Brodtkorb ba om ordet til spørsmål.

– Du har bedt om at de andre ikke skulle være til stede når du forklarte deg i dag, hvorfor det?

– Øyekontakt og sånt.

– Si mer om det. Har du blitt kontaktet av noen av de andre som er involvert i saken før du skulle inn og vitne?

– Nei.

– Jeg stusser jo litt, fordi noen har formidlet til politiet at du skal ha opplevd utilbørlig press fra noen av de tiltalte. Du har blitt utsatt for noe fra noen av de tiltalte, er det meddelt politiet.

– Jeg snakket med politiet i går.

– Hva sa du til dem da?

– Jeg vil helst ikke si det.

– Nei, du trenger ikke å si det, men hvorfor vil du ikke si det?

– Fordi… jeg vil helst ikke si det.

– Er du redd for noe?

– Nei.

– Jeg prøver bare å forstå sammenhengen, sier advokaten, henvendt til retten.

– Jeg tenker du har fått frem poenget, svarer dommer Engebrigtsen.

Da vitnet var ferdig kom de tiltalte tilbake til rettssal 227, og da ankom også to politibetjenter. De beslagla Shafee og Asems mobiltelefoner.

– Du er utvist

Dommer Engebrigtsen hadde allerede ved rettssakens oppstart mandag advart de tiltalte om at fotografering i retten var straffbart. Det ble kort prosess for Asem:

– Det betyr at du er utvist fra disse forhandlingene. Du hadde allerede fått en advarsel…

(Avbryter dommeren:) – Jeg visste ikke at det ikke var lov å filme…

– Det har jeg allerede forklart deg.

– Jeg hørte det ikke.

– Vi skal ikke diskutere det…

(Avbryter:) – Jeg hørte det ikke! Jeg hørte det ikke! Jeg hørte det ikke! Ferdig!

– Det hjelper ikke. Du er utvist fra disse forhandlingene.

Advarsel

Henvendt til Shafee, sa Engebrigtsen:

– Du er nå gitt en advarsel, så neste upassende ting fra deg, så må du også følge forhandlingene fra en annen sal, og ikke samme sal som [Asems etternavn]. Dette har vi snakket om.

Asem ble deretter hentet av en av tingrettens sikkerhetsvakter og fulgt til en annen sal.

Motarbeiding av rettsvesenet

Aktoratets Jon Inge Engesmo og Dishanie Amit Eliassen er ordknappe om hva som førte til at de tiltalte måtte forlate rettssalen under vitnets forklaring.

– Det er absolutt ikke greit. Saken blir behandlet på dypeste alvor, og vil bli undersøkt nærmere, sier politiadvokat Eliassen.

– Er det snakk om trusler?

– Det ble opplyst at det var «utilbørlig press».

– Så får vi se nærmere på hva det innebærer, i verste fall er det snakk om motarbeiding av rettsvesenet, supplerer Engesmo.

Motarbeiding av rettsvesenet innebærer etter straffelovens § 157 at man med «vold, trusler, skadeverk eller annen rettsstridig atferd overfor en aktør i rettsvesenet eller noen av hans nærmeste» enten prøver «å påvirke aktøren til å foreta eller unnlate en handling, et arbeid eller en tjeneste i forbindelse med en straffesak eller en sivil sak», eller gjengjelder «en handling, et arbeid eller en tjeneste som aktøren har utført i forbindelse med en straffesak eller en sivil sak.»

Forholdet kan straffes med fengsel i opptil seks år, grove tilfeller opptil ti år.

Politiadvokat Jon Inge Engesmo. Foto: Øyvind Thuestad.

– Godt håndtert av retten

– Tiltalt nummer 1, Asem, ble utvist fra rettssalen i dag, hva tenker du om det?

– Retten håndterte det på en god og verdig måte. De reaksjonene som ble gitt var riktige, sier Engesmo.

– Sier de tiltaltes oppførsel noe om deres oppfattelse, eventuelt manglende oppfattelse, av alvoret i saken?

– Det var delvis det som var begrunnelsen for den reaksjonen som ble gitt, med henvisning til det som skjedde ved det første gule kortet, da han satt og flirte ved fremvisning av bilder. Det tyder på at alvoret ikke har seget inn.

– Og et nytt gult kort ble utdelt i dag?

– Ja. Vi noterer oss rettens begrunnelse, og er enig i den.

Tilhører utvist

Som om ikke alt dette var nok, ble også en tilhører utvist fra både rettssalen og hele Oslo tinghus av dommer Engebrigtsen for en tildragelse på gangen under en pause. Ifølge tilhøreren hadde tiltalte Asem vist ham fingeren, og han hadde da brukt kjeft tilbake. Stemningen ble opphetet, noe Document bevitnet, og sikkerhetsvaktene ble tilkalt.

 

 

Kjøp Kents bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.