Tavle

Utanningsdirektoratet, Medietilsynet og faktisk.no har gått sammen om et undervisningsopplegg som skal lære skolebarn om å se forskjell på falske og ekte nyheter.

Det faller dem ikke inn at det kommer an på øynene som ser.

Presentasjonen er enda mer pretensiøs:

Nytt læringsopplegg for å skille sant fra usant på nett

Medietilsynets Marie Velsand bruker fine ord om å styrke den mediekritiske forståelsen hos elevene.

Omfatter det også de etablerte mediene? Det virker ikke sånn på Kristofer Egeberg, eks-Dagbladet, leder av faktisk.no:

– Sosiale medier og dagens mangfoldige nyhetsstrøm er utfordrende å navigere i, og gjør det enklere, billigere og raskere for dem som ønsker å lure eller manipulere oss. Også i Norge ser vi at noen av de mest delte sakene kommer fra løgnfabrikker som tjener penger på å spre oppdiktede historier. Derfor er vi stolte over å ha fått lov til å bidra til dette læringsopplegget som vi tror vil gjøre barna våre litt bedre rustet. Kildekritikk og grunnleggende medieforståelse er en god investering for fremtiden, sier ansvarlig redaktør i Faktisk.no, Kristoffer Egeberg.

Å fremme et utsagn som «noen av de mest delte sakene kommer fra løgnfabrikker som tjener penger på å spre oppdiktede historier» – i Norge vel og merke – er så drøyt at det krever dokumentasjon. Det er formulert upresist – hvilket i denne sammenheng betyr uansvarlig.

Løgnfabrikker eller troll fabrics er noe russerne driver med. Er det noen i Norge som driver «løgnfabrikker»? Med et slikt utsagn vekker Egeberg mistanken om at det man virkelig er ute etter er å hjernevaske elevene, ikke fremme en mediekritisk sans.

Nå skal slagmarken utvides til skolen. Det hadde vært interessant å vite om dette trekløveret mener at «løgnfabrikker» skal blokkeres på skolenes wi-fi-nett.

Saken finnes i en pressemelding formidlet av NTB. Noen burde ta seg bryet med å lese materialet:

Opplegget er beregnet på ungdomsskoleelever, og kan brukes i klasseundervisningen, eller som en del av konfirmantundervisningen. Les mer om læringsopplegget på dubestemmer.no