Redaksjonen er litt tynnere bemannet enn vanlig, men vi tar ikke ferie, i betydningen: Skrur av bryteren. Etter mange år med Document kan vi ikke lenger finne bryteren. Document er blitt en livsform.

Fox & Friends begynner sendingen kl 1100 norsk tid. Trumps favorittprogram. NRK og norske medier har rykket i bakgrunnen. Skal du forstå hva som skjer må du gå til kilden, som er de store amerikanske mediegigantene. Det er Battle of Giants. New York Times åpner med en oppfølger til nyheten om at Donald Trump Jr hadde et møte med en russisk advokat to uker etter nominasjonen av Trump sommeren 2016. Problemet er at NYTimes ikke lenger er a paper of record som man kan ha tillit til holder orden på hvor saklig fremstilling begynner og personlig bias overtar. Vitale kjensgjerninger er gjemt langt nede i artikkelen: Hvor har NYTimes nyheten fra? Fra en lekkasje. Jared Kushner oppdaterte frivillig informasjonen om kontakt med fremmede myndigheter og informerte frivillig om møtet med advokat Natalia Veselnitskaya i Trump Tower. Regjeringsansatte skal informere om all kontakt med fremmede makter. Det er strenge straffer for å unnlate å gjøre det. Men Kushner ga vel ikke informasjonen til FBI for at noen skulle lekke det til NYTimes og bruke informasjonen til å ramme presidenten og hans familie?

The Trump Tower meeting was disclosed to government officials in recent weeks, when Mr. Kushner, who is also a senior White House aide, filed a revised version of a confidential form required to obtain a security clearance.

Liberale medier har gått fra å være tolerante og pålitelige til å bli politiske slagvåpen. Amerikanerne har for lengst merket at de ikke kan stole på fremstillingen. 66 % sier de ikke lenger stoler på mediene.

Når storyene når frem til Norge og formidles av norske medier forsvinner de lille forbehold eller uregelmessigheter som gir en kritisk leser mulighet for å lukte ugler i mosen. Storyene slankes og strømlinjeformes så de ikke gir noe grunnlag for motforestillinger.

I USA foregår en hard og uforsonlig politisk kamp. I Norge finnes bare enfold og uforsonlighet hvis man holder seg til de etablerte mediene. Ett eksempel: Alle som følger med har fått med seg videoen der Trump er bryter og legger CNN i bakken. Den ble laget av en anonymisert signatur HanAssSolo og publiserte på reddit.com. Trump kunne ikke dy seg, men tweetet videoen som er blitt en av hans mest populære ever. CNN sporet opp HanAssSolo og sa de ville avsløre hans identitet hvis han ikke la seg flat og avsto fra lignende stunts. CNN var så dum at de publiserte denne trusselen. Det falt ikke i god jord hos medier som er på vakt mot overkikadorer på nettet. CNN forsøkte å glatt over, men skaden var skjedd.

En leser spurte VG hvorfor de ikke skrev om denne storyen?

Setningen: «Vi har dessverre ikke mulighet for å skrive om alt som skjer til enhver tid», er kostelig. Dette er selve definisjonen på Fake News. Mediene velger hva og hvordan de presenterer verden og tror velgerne ikke skal oppdage det. I internetts tidsalder!

I stedet for å innrømme at Fake News er et begrep som reflekterer dype politiske konflikter, oppretter norske medier Faktisk.no, hvis premiss er å nekte for at det finnes en dobbelhet i nyhetsbildet som mediene nekter for. Deres to første saker er å gå etter Hege Storhaug, først for å ha sagt at det mer mer niqab nå enn før, deretter for å ha sagt at Eid al-Fitr markerer slaget ved Badr. Når Faktisk gjør en runde blant norske og danske eksperter så er det uvitende om at de de spør har politiske føringer, fra Kari Vogt til Bek Simonsen. Det er de samme føringer som faktisk.no opererer ut fra, så hvordan skulle de se dem? Hvordan kan en blind føre?

Det er problemet.

Vi tror at mange lesere ikke finner seg i å bli undervurdert. De vil ha hele storyen. Det er vår oppgave. Vi synes selv vi har verdens mest spennende jobber. Derfor klarer vi ikke «legge av».

Ikke alle ledere skal heller være doktoravhandlinger. Leserne tar poenget. Dette er et evigvarende prosjekt og oppgavene bare vokser.

Vi har en bestemt fornemmelse av at mange – stadig flere – oppdager Document – og er takknemlige for at noen gjør jobben.

 

Vis din støtte ved å gi oss bidrag til vår konto 1503.02.49981, gi oss en gave via Vipps 13629 eller overfør til paypal@document.no.

Document.no vokser i rasende fart, og begynner å gå tradisjonelle aviser i næringen. Det koster. Vi driver ikke Document for å tjene penger, men vi må tjene penger for å drive Document. Hvis det betyr noe for deg, så støtt oss.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂