Faktisk.no er en merkelig skapning. Den synes ideologisk i slekt med Washington Post og New York Times som hevder at høyresiden farer med fake news. Faktisk.no er stiftet for å bekjempe fake news og er faktasjekker for Facebook. De er operatører i det nye medielandskapet som arresterer medier og meninger de ikke liker. Her fra stiftelsen 21. mars 2017 med Scanpix billedtekst: Historisk samarbeid mellom VG, Dagbladet og NRK.(f.v.) John Arne Markussen i Dagbladet, Gravejournalist Kristoffer Egeberg, kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen, og Sjefredaktørene Gard Steiro i VG presenterer samarbeidet for å bekjempe falske nyheter på Litteraturhuset tirsdag ettermiddag.Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix

Faktisk.no har gått fra kategorisk avvisning av at viruset kommer fra et laboratorium, og at kommunistregimet kan ha latt det spre seg bevisst, til at det nå ikke kan utelukkes.

Muligheten holdes åpen, selv om Faktisk.no fortsatt skriver en lang artikkel som gjendriver avhopperen Li-Meng Yan.

Selv om det ikke kan utelukkes én gang for alle at viruset ble dyrket frem i et laboratorium, tyder forskning likevel på at viruset har utviklet seg i naturen, skriver Vaksinebloggen.

Forbeholdet røper usikkerhet.

Hvorfor Faktisk.no påtok seg å være våpendrager for kommunist-Kina og WHO er en gåte. Men det samme har NRK gjort, med en iherdighet som man skulle tro ville vært umulig i et åpent samfunn. Covid ser ut til å ha ført også Norge i en autoritær retning. Vestlige samfunn preges av så sterke spenninger at ethvert nytt tema blir gjenstand for de samme sentrifugalkrefter som preger  debatt om bosetting, miljø, religion, kultur og ytringsfrihet.

Det som gjør Faktisk.no spesielt er at de påtok seg å drepe historien om forsker Birger Sørensens artikkel som sa at viruset var manipulert. Artikkelen i NRK, skrevet av Peter Svaar – tidligere Bejing-korrespondent – ble dementert av Faktisk.no, ikke en gang, men to ganger, og NRK var med på notene. Det ble sogar laget en engelsk versjon.

Hva får en liten norsk redaksjon til å legge så mye tid og krefter i å avsanne en artikkel som har gått verden rundt? En nøktern observasjon tilsier at det meget vel kan være noe i Sørensens hypotese. At Kina bruker all sin innflytelse for å hindre at slike forestillinger vinner fotfeste, er forståelig. Men at de skulle få hjelp av spindoktorene til norske medier, er underlig og neppe tilfeldig.

Det ligger noe under her som venter på en avsløring.

Også denne gang er Faktisk.no opptatt av Birger Sørensen, for Li-Meng Yan refererer til en upublisert artikkel av Sørensen! Dette begynner å bli spennende. Den norske forskeren som Faktisk.no gjorde alt for å drepe storyen til, siteres av den kinesiske avhopperen!

Yan viser også til en upublisert studie av den norske vaksineforskeren Birger Sørensen, som i juni hevdet å ha funnet belegg for at viruset ble menneskeskapt.

Påstandene, som ble videreformidlet av NRK, kunne ikke dokumenteres . Som Faktisk.no oppdaget, ble de likevel spredt til millioner av mennesker etter at det amerikanske nettstedet Forbes plukket opp NRKs sak:

Også nettavisen Minerva videreformidlet Sørensens påstander, og gjorde et utkast til en artikkel der Sørensen og hans medforfattere hevder å ha dokumentert at viruset er menneskeskapt, tilgjengelig . Det er dette utkastet Li-Meng Yan refererer til.

Sørensens artikkel har aldri blitt publisert i noe vitenskapelig tidsskrift. Den er dermed ikke kvalitetssikret, og det er grunn til å være kritisk til påstandene i den.

Faktisk.no er bekymret over at artiklene om virusets opprinnelse får stor utbredelse.

Document.nos artikkel ble publisert 16. september. 22. september var den fremdeles den mest leste artikkelen på nettstedet den siste tiden, ifølge Document.nos egen oversikt.

Er det et problem at folk er interessert i hvor viruset kommer fra? Hvorfor påtar Faktisk.no seg å desavouere storyer som vekker så stor interesse? Så langt har ikke Faktisk.no kommentert Five Eyes-raport som australske medier fikk fatt i.

Det kan virke som om Vesten rygger tilbake for erkjennelsen av at Beijing med viten og vilje slapp viruset løs på verden. Men det gjorde de. Helt bevisst. Flytrafikken ut av Wuhan viser det. Men det faktum har Faktisk.no aldri kommentert.

Om regimet også med viten og vilje skapte viruset vet vi ikke med sikkerhet. Men Li-Meng Yan fortjener å bli hørt. Hun snakker med store overbevisning og engasjement. Når de som kritiserer henne ikke tar med regimets natur og hva det har vist seg i stand til, blir kritikken merkelig.

Amerikanske medier og politikere har foretatt en total revurdering av Kina og prosessen har bare såvidt begynt. Vi er på vei inn i en periode der USA har utropt Kina til sin største fiende. Norske politikere og norske medier har ikke fått med seg dette skiftet. De liker det ikke og de tror det skyldes Trump.

Men derfra til aktivt å arbeide som spindoktorer for Beijing, slik Faktisk.no synes å gjøre, er et stort sprang.

Kjøp Klima Antiklimaks her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.