Anders Magnus og Tove Bjørgaas er NRKs ansikter i USA. Magnus er ikke like ideologisk som Bjørgaas, men han leverer varen når han må. Det kler ham ikke, og ødelegger hans ettermæle. 

Mediene burde interessere seg for hva som skjer når kundene går sin vei. De fleste bryter ikke opp fordi de tiltrekkes av ekkokamre eller fake news. Nei, det har å gjøre med hvordan tillitssamfunnet går i oppløsning. Det er en prosess, og de fleste oppdager det ikke før endringene er så store at det er umulig å ignorere dem.

Red. er avisoman og har vært det i en mannsalder. Etter hvert ble norske aviser så dyre at prisen ble en sak: Lørdagsaviser ble resirkulering av gamle kjendiser. Det skulle noe til å kjøpe VG, for ikke å snakke om Dagbladet. Men selv når de hadde en sak som overtalte meg til å kjøpe dem, ble de liggende. Tiltrekningskraften var borte. Avisene var blitt en turnoff.

Dagsrevyen ble noe jeg hørte via Alltid nyheter og ikke så på skjerm. Men så skjedde det noe: Fox News og YouTube. Der kan du se Tucker Carlson, Sean Hannity og Laura Ingraham i reprise fra kl. 06, eller på video, begge deler på YouTube.

Utgangspunktet er at det skjer et drama i USA som er hypnotiserende hvis man først får øynene opp for det.

Dette dramaet er fullstendig fraværende i norske medier. Det finnes ikke. Hakkingen på Trump er det eneste de sitter igjen med.

Brudd på prinsipp for nyheter 

Dette er et brudd med selve utgangspunktet for å drive medier: sansen for hva som er nyheter. Hvis du ignorerer substansen, taper du kundene. Så enkelt er det.

Norske medier velger ideologien. De oppfører seg alle som om de tilhører venstresiden. NRK trenger ikke anstrenge seg. De har alltid vært der.

NRK er blitt pinlig. Statskringkasteren har 1700 journalister, men klarer ikke dekke amerikansk politikk på en måte som fortjener navnet. Det står ikke på ressurser, men på vilje.

USA er delt i to. Men vi hører bare en moralistisk fortelling på vegne av den ene parten. Det er ikke mulig å forstå den andre siden hvis man støtter seg på norske medier.

Det som da skjer, er en fordumming av journalister og redaksjoner, som forstår mindre og mindre. Det er det samme som skjer i land som styres av folk med ett øye. Man mister dybdesynet og evnen til avstandsvurdering.

Har vi råd?

Denne situasjonen er ganske alvorlig for en liten nasjon som Norge. Den norske ambassadøren i Washington, Kåre R. Aas, holdt et foredrag under Arendalsuka hvor han sa noe som indirekte var en drepende kritikk av medienes USA-dekning: Trump er populær, og han vil sannsynligvis bli gjenvalgt. Det er noe «vi» må forberede oss på.

Hva gjør norske medier for å «foreberede» oss?

Hvis man leser og hører norske medier, er dette perspektivet ubegripelig.

Hvis noe blir for fjernt fra premissene for norsk journalistikk, blir budskapet ignorert.

Holdes nede i uvitenhet

Norske medier blir avhengig av at brukerne forblir idioter hvis de skal holde på sitt publikum. Dét er en farlig strategi.

USA byr på det uimotståelige: et drama større enn noen fiksjon. Med litt anstrengelse kan man følge de politiske showene som dekker det, fra begge sider. Det er det som er så kjedelig med CNN og de andre liberale mediene: De er blitt propagandakanaler.

Det er under bilkjøring at NRK kommer inn. I dag var det Anders Magnus som skulle «orientere» om den siste utviklingen. Jeg kom inn da han snakket om at det ikke er noen begeistring blant Demokratene for en riksrettssak. Dette er løgn. Demokratene dobbeltkommuniserer. Skulle de vinne tilbake flertallet i Representantenes hus, ville dét være alt de var opptatt av. Kongressen ville gå i stå.

Hypermoral i førersetet

Fra en «moderat» start la Magnus på mer kull: Trump hadde tvitret at han hadde vondt av Paul Manafort og sagt han var en bra mann som hadde arbeidet for Bob Dole og Ronald Reagan.

Magnus får dette til å bli en karakteristikk av Trump som person. Alt handler om karaktermord, ikke om politikk. Trumps tweet blir uforståelig. Alt han sier og gjør, blir utlagt som bevis på at han er en dårlig person.

Grunnen til at Trumps tweet forblir uforståelig: Trump tvitret sympati-erklæringen med Manafort fordi rettssaken mot ham er politisk. Manafort er ikke akkurat det beste personellvalget Trump har gjort. Men Manafort risikerer å dø bak murene utelukkende fordi han var valgkampleder for Donald Trump. Bob Mueller har forsøkt å presse ham til å vitne mot presidenten, slik han har gjort mot George Papadopoulos og Michael Flynn, og nå mot Michael Cohen. Det er den samme politiske siden som frikjente Hillary Clinton for noe som hadde sendt andre i fengsel i flere år.

Forakten for vanlige folk

Trumps velgere har oppdaget dette for lenge siden. De visste hvem Hillary var da hun sa at halvparten av Trumps velgere var rasister, homofobe og islamofobe. Da FBI-agent Peter Strzok forklarte seg i Kongressen, ble han konfrontert med sms-meldingen han hadde skrevet fra Virginia, hvor han var på Wal Mart og sa det «luktet Trump-velgere».

Denne forakten for vanlige mennesker finnes også i Norge. Medier, politikere og akademia forsøker å manøvrere for at de ikke skal våkne og forstå at de blir overkjørt. De har funnet seg i innvandringen og den totale forandring av samfunnet, fordi de ikke har visst hvordan de skulle ytre seg. Men nå kommer forandringene fra mange andre hold: Bomringene som kommer i Oslo, vil fortelle folk at myndighetene kun behandler vanlige mennesker som objekter de kan flå. Folk er leketøy for politikere med politiske prosjekter.

Det er slike mennesker Trump lovte å kjempe for. Derfor hater de ham.

Anders Magnus sa at USA var blitt et bakvendtland: Presidenten angriper rettsvesenet i landet han er satt til å lede. Nå sitter den ene etter den andre av hans medarbeidere på tiltalebenken.

– Hele presidentens apparat begynner å ligne et kriminelt foretak, avsluttet Magnus.

Irrelevant

Min spontane reaksjon er «goodbye NRK». NRK er bare interessant som en megafon man må lodde når det skjer noe viktig innenrikspolitisk. Men ellers er NRK fullstendig irrelevant som nyhetsformidler.

Dette koster hver enkelt skattebetaler nærmere 3000 kroner året.

Det er planer om å endre det til en koppskatt, fordi så mange kvitter seg med tv-en. Da vil NRK bli som bomringene, som tvangstiltak for å flå forbrukerne.

Hvor lenge kommer folk til å finne seg i dette?

 

Støtt Document ?

Vi setter stor pris på om du kan gi et månedlig beløp. Dette gir oss en forutsigbar inntekt og gjør oss i stand til å publisere mer og bedre.

Bestill Douglas Murrays bok “Europas underlige død” fra Document Forlag her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂