Innenriks

 

I reportasjer fra Sveriges Radio (SR) i desember ble det kjent at det finnes et nettbasert marked for salg av falske asylhistorier til personer som ønsker å skaffe seg opphold i vårt nærmeste naboland.

I samarbeid med SR har NRK nå kunnet avsløre at lignende metoder benyttes for å komme seg til Norge. I en reportasje av Tormod Strand og Lokman Ghorbani kommer det frem at asylsøkere fra Iran og Afghanistan av flere aktører tilbys både falske dokumenter og historier som er skreddersydd med tanke på å få opphold i vårt land.

NRK ringer et av disse selskapene.

NRKs medarbeider utga seg for å være en iraner som har reist til Norge og som vil søke asyl, og som trenger hjelp.

En mann i den andre enden forklarer at han er spesialist på konverteringshistorier.

– Vi kan lære deg et scenario, en historie, og skaffe deg de nødvendige dokumentene for å støtte opp under den historien. Vi kan si du har vært medlem i en hjemmekirke i Iran, sier mannen til NRKs medarbeider.

Historiene kan underbygges enda bedre med falske dokumenter. Hva er vel mer solid enn rettspapirer?

Et selskap reklamerer med hvilke falske dokumenter de kan lage. På en video viser de en falsk dom fra Iran, der teksten og dommen er sladdet. Neste dokument viser en attest. Et annet dokument viser et tilkallingsbrev fra en iransk rett.

Oppfølgingen av kunden for å hjelpe denne i mål, kan strekke seg langt:

Et Skype intervju der de tilbyr trening og praksis for å gjennomføre et asyl-intervju koster kun 150 dollar, ca. 1175 kroner.

Utlendingsforvaltningens fagenhet Landinfo er oppmerksom på eksistensen av dette markedet. Kanskje er de etterhvert blitt vanskeligere å lure. Men hvor mange har svindlet seg inn i vårt land gjennom tidens løp?

Avdelingsdirektør Hanne Jendal i UDI sier at opphold kan tilbakekalles flere år senere dersom det viser seg å ha blitt utdelt på falske premisser. Men hvor stor er sjansen for at det vil bli gjennomført noen generalopprydding i fortidens svindel?

 
 

Kjøp Kent Andersens bok her!