Nytt

Foto: Migrationsverket

 

Sveriges Radio (SR) har avdekket at det finnes et nettbasert marked for falske historier som garanterer asylsøkere opphold i vårt nærmeste naboland, opplyser Nettavisen.

Menneskene fra de mest korrupte landene i verden tar i bruk akkurat så sofistikerte metoder som man kan forestille seg når de skal skaffe seg opphold i et av verdens rikeste – og dummeste – land. En iraner illustrerer fenomenet overfor SR:

«Hamid» kjøpte en regimekritisk blogg som hadde vært operativ i flere år. Han tok over denne og begynte å oppdatere bloggen. På den måten overbeviste han svenske myndigheter om at han risikerte forfølgelse hvis han ble utvist til Iran.

Løsningene som er til salgs på nettet, er skreddersydd etter land. Radiokanalen har testet dem ut:

Sveriges Radio tok kontakt med en av tilbyderne og fortalte at de trengte en falsk historie til en bror.

Mannen tilbød å gi broren en netthistorikk som viste at han var systemkritiker. Han skulle få rådgivningssamtaler og bakgrunnsdokumenter. Pris: 60.000 kroner.

– Det er 100 prosent sikkert at det vil lykkes, lovte mannen, som er svensk statsborger med utenlandsk bakgrunn.

Lærdommen man burde trekke av denne og andre historier, men som de nordeuropeiske samfunnene ser ut til å vegre seg mer mot enn det å undergå tortur, er å la være å feste lit til historier man ikke har forutsetninger for å sjekke, fortalt av personer fra korrupte kulturer som har alt å vinne og ingenting å tape på å fortelle løgner.

 

Kjøp «Godhetens tanketomme ondskap» av Kent Andersen her.