Innenriks

Norske utlendingsmyndigheter er i ferd med å vurdere tilbaketrekning av oppholdstillatelser og i mange tilfeller statsborgerskap for over hundre somaliere som kom til Norge i tiden før 2006.

Årsaken er at de etter myndighetenes oppfatning har løyet om bakgrunnen sin. Også barn som er født i landet kan bli rammet av de utvisningssakene som vil følge.

Det er NRKs Tormod Strand som kan opplyse om disse tingene. I det som må kalles et scoop har han også fått somaliske ungdommer i tale:

Kameratgjengen i begynnelsen av 20-årene bekrefter et rykte som har svirret rundt i det somaliske miljøet i årevis: At asylsøkere som hevder å være fra krigsherjede områder i Somalia, egentlig er etniske somaliere fra nabolandene.

Ryktet bekreftes også offisielt idet UDI forteller NRK at tolv saker allerede er avsluttet, og det stadig kommer inn flere. UDI-talsmann Karl Erik Sjøholt illustrerer på spørsmål fra Strand hva slags grenseløs naivitet som tidligere hersket overfor personer fra et av verdens mest korrupte land:

– Gjorde dere en for dårlig jobb da de fikk opphold i utgangspunktet?

– På det tidspunktet hadde vi ikke noe mistanke om at det foregikk et omfattende misbruk, eller at man ga uriktige opplysninger, svarer Sjøholt.

Fra 2006 begynte man å foreta språktester, men først flere år senere iverksettes tiltak mot dem som hadde løyet – hvilket uunngåelig vil resultere i lange rettsprosesser.

Sannhetens kvern har malt langsomt i etaten:

Etter det NRK erfarer begynte de første alarmklokkene å ringe hos Politiets utlendingsenhet sommeren 2003. En asylsøker kom inn døra og fortalte at han var fra Somalia. Men mannen snakket ikke ett ord somalisk. Tolken forsto ikke noe av det han sa.

Mistanken begynte å bre seg hos norske utlendingsmyndigheter: Betydde dette at Norge har gitt opphold til mange etniske somaliere, som er født og vokst opp i andre afrikanske land? Og som dermed har servert en falsk historie om flukt fra krig i Somalia?

No shit, Sherlock.

 

Mistenker over 100 somaliere for id-juks – kan frata norsk statsborgerskap