Utlendingsdirektoratets (UDI) kontorer på Helsfyr i Oslo. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Et stort antall afghanere, ca. 700, kan miste oppholdstillatelse eller statsborgerskap i Norge. De kan dermed bli kastet ut av landet.

Myndighetene mistenker at mange afghanere i Norge mangler grunnlag for opphold i landet, og er her ulovlig. Dette kan føre til at ca. 700 kan miste oppholdstillatelse eller statsborgerskap i Norge.

Det viser tall Norsk organisasjon for asylsøkere (Noas) hentet inn fra Utlendingsdirektoratet (UDI) før jul i fjor.

NTB melder om saken.

– Tilbakekallelsene skyldes mistanke om oppholdstillatelse eller statsborgerskap i et annet land eller at søkeren har et annet nettverk i Afghanistan enn det de har opplyst, sier Elin Berstad Mortensen i Noas til Klassekampen.

De nærmere spesifiserte tallene ser slik ut:

410 afghanere kan miste oppholdstillatelsen, og 288 kan miste miste sitt norske statsborgerskap.

Innvandrervennlige Noas er som ventet i gang med arbeid for å hjelpe afghanerne til å få bli i Norge, og beretter at de arbeider med en rapport basert på sitt rettsarbeid med disse sakene.

For myndighetene handler dette om at det er gitt falske opplysninger fra afghanernes side, for at de skal kunne få  opphold i Norge.

Reglene for dette er klare: UDI kan kalle tilbake både midlertidig og permanent oppholdstillatelse dersom asylsøkere, flyktninger eller andre utlendinger bevisst har gitt uriktige opplysninger til utlendingsmyndighetene, eller fortiet forhold av vesentlig betydning da de søkte om beskyttelse eller opphold i Norge.

All erfaring viser imidlertid at det er et stykke vei å gå fra en slik sak kommer opp, til at de aktuelle immigrantene faktisk settes på et fly ut av landet.

Saken kan ankes og treneres i lang tid, ulike politikere og aktivistgrupper vil raskt engasjere seg, det samme vil nabolag og pressefolk. Det vil spilles på følelser og familieforhold, det vil ikke minst bli argumentert med hensynet til barna, og tiden er uansett på immigrantenes side.

Om ikke annet vil mange av disse rett og slett gå under jorden, eventuelt søke tilhold i en kirke et eller annet sted i landet.

Oppsummert er det rett og slett svært vanskelig å få slike ut av landet, om det er løyet og bedratt aldri så mye da oppholdstillatelsen ble gitt.

Immigranters og lykkejegeres vel og vel teller gjerne mer enn nasjonens beste.

Les også: 

Kirkeasyl garanterer nå for opphold i Norge

 

Bestill fra Document forlag:

Kjøp «Mesteren og Margarita» her!

Kjøp flere gode bøker fra Document!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.