Er blitt noe lettere å miste: Norsk pass. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

UDI har tilbakekalt statsborgerskapet til 44 barn bare siden 2020, til tross for at dette som hovedregel ikke skal skje. Det er en sterk økning fra tidligere år.

NTB forteller om saken, og refererer til tall fra TV 2.

Fra UDI meldes det at man prøver å unngå å frata barn statsborgerskapet. I mange slike saker som er oppe til vurdering, vil derfor tvilen komme barnet til gode.

Men når inndragning av statsborgerskap likevel skjer i et såpass høyt antall som 44 på i underkant av to år, sier det noe om hvor mange innvandrede barn som oppholder seg i Norge på tvilsomt og feilaktig grunnlag.

– UDI tilbakekaller ikke statsborgerskapet til lengeværende barn, altså barn som har en sterk tilknytning til Norge og som bor i Norge. Vi kan unntaksvis tilbakekalle statsborgerskapet til et barn dersom barnet ikke har sterk tilknytning til Norge, sier direktør Kjersti Trøseid i UDI Kontroll.

I den nye statsborgerskapsloven som trådte i kraft i begynnelsen av 2020, heter det at barns norske statsborgerskap som hovedregel ikke skal tilbakekalles fordi foreldrene har gitt uriktige opplysninger, beretter NTB.

29 av barna var over seks år da vedtaket ble gjort, og åtte var mellom 12 og 17 år gamle. 70 prosent av barna hadde bodd i Norge i mer enn fem år.

Fra 2010 til 2017 fikk bare 27 barn tilbakekalt sitt statsborgerskap på samme bakgrunn, så det er snakk om en sterk økning det siste året.

Utviklingen får innvandrervennlige organisasjoner og støttespillere til å reagere, ikke over at så mange åpenbart er i Norge uten lovlig grunn, men at et økende antall av dem nå faktisk risikerer å måtte forlate landet:

– Dette er alarmerende tall. Vi er generelt bekymret for at barna må betale prisen for at foreldre har gjort ukloke valg, sier generalsekretær Pål Nesse i Noas – Norsk organisasjon for asylsøkere.

Men noen får bli, les mer: 

Mustafa Hasan (19) får bli i Norge

Kjøp Kents bok her!

Vi setter stor pris på et bidrag til vårt arbeid, bruk Vipps eller konto:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.