Nytt

Foto: Fabrizio Bensch / Reuters / Scanpix.

 

Østerrikes statsminister Sebastian Kurz møtte onsdag sin tyske kollega Angela Merkel under sitt første offisielle besøk i Berlin, hvor han som seg hør og bør ble mottatt med militære æresbevisninger.

Die Welt skriver at de politiske samtalene mellom de to statsministrene varte 40 minutter lenger enn planlagt, og at de dreide seg om flyktningpolitikk og fremtiden for EU, hvor Østerrike overtar formannskapet i andre halvår i år.

Under pressekonferansen etterpå betonte Merkel at det var lite de to var uenige om. Begge var for eksempel enige om at den illegale innvandringen bør reduseres og unionens yttergrense styrkes, sa hun.

Kurz – som sammen med sin nasjonalistiske koalisjonspartner kanskje ikke er så begeistret for legal masseinnvandringe heller – gikk noe lenger på det siste punktet, og la til at det er bedre å yte hjelp til folk i deres nærområder.

«Dette er grunnlaget for et Europa uten indre grenser.» […] «Jeg er overbevist om at det er galt at menneskesmuglere avgjør hvem som kommer til EU.»

Det østerrikske statsministeren er heller ikke like EU-sentralistisk som Merkel:

Kurz vil i motsetning til Merkel innskrenke Brussels fremtidige makt. Større bevilgninger til EU avviser Kurz også.

Det er noe forfriskende ved en yngre statsmann fra et lite land som ikke går av veien for å tale sin viktigste partner, som dertil er mye større, såpass klart imot. Men Merkel er langt på vei avblomstret politisk, og Kurz vet at tingene går hans vei.

 
 

Kjøp Sir Roger Scrutons bok fra Document Forlag her!